«Η συμφωνία του Eurogroup με την οποία υιοθετήσαμε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο δημοσιονομικής πολιτικής μας φέρνει πιο κοντά σε μια ολοκληρωμένη απάντηση που χρειάζεται η Ευρώπη μετά την ισχυρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει ήδη η ΕΚΤ», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάουλο Τζεντιλόνι, τονίζοντας την ανάγκη η ανάκαμψη της ΕΕ, την επόμενη ημέρα της κρίσης να γίνει χωρίς περαιτέρω αποκλίσεις των οικονομιών, ενδεχόμενο που θα αποτελούσε «κίνδυνο» δύσκολα αντιμετωπίσιμο.

«Οι κυβερνήσεις μας έβαλαν στο τραπέζι πολλά λεφτά- σχεδόν 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα και 16% του ΑΕΠ σε εγγυήσεις- αλλά αυτές οι δεσμεύσεις συχνά αντανακλούν τον δημοσιονομικό χώρο των χωρών, παρά το μέγεθος των αναγκών τους. Αυτό περιέχει τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των αποκλίσεων μεταξύ των οικονομιών, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε τις «σημαντικές αποφάσεις της Επιτροπής» τον περασμένο μήνα, οι οποίες επέτρεψαν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια με ευέλικτο τρόπο, διεύρυναν τη χρησιμοποίηση των κρατικών ενισχύσεων και ανέστειλαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με την εφαρμογή της ρήτρας γενικής διαφυγής. Αυτά τα μέτρα στήριξε και το Συμβούλιο.

 

Share This