Πρώτα θα γίνουν οι πληρωμές των 800 ευρώ από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου, ενώ το Δώρο Πάσχα θα δοθεί σε δύο δόσεις όπως φαίνεται, αρχικά με το ποσό που αναλογεί στον εργοδότη για τις μέρες που δούλεψαν οι εργαζόμενοι ως την αναστολή σύμβασης και στη συνέχεια με το μερίδιο του κράτους για τις ημέρες που οι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή σύμβασης και μέχρι τις 30 Απριλίου.

Αναφερόμενος χθες στο θέμα των πληρωμών ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε ότι στις 15, 16 και 17 Απριλίου θα πιστωθεί επίδομα των 800 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 500.000 και πλέον εργαζομένων που «υπέγραψαν» τη δήλωση αναστολής συμβάσεων σε επιχειρήσεις που είναι πληττόμενες ή έχουν κλείσει. Για το Δώρο είπε ότι «εξετάζεται ποια θα είναι η συνεισφορά του Δημοσίου στο Δώρο Πάσχα που θα καταβάλουν αυτές οι επιχειρήσεις».
Το άρθρο 19 της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ με ΦΕΚ 75 30/3/2020) λέει ότι ο εργοδότης πληττόμενης επιχείρησης ή κλεισμένης με απόφαση του κράτους, που έχει βάλει σε αναστολή σύμβασης το προσωπικό του, έχει υποχρέωση να πληρώσει το Δώρο Πάσχα που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής εργασίας από την 1η/1/2020 έως την αναστολή σύμβασης. Το υπόλοιπο του Δώρου, προβλέπει η ίδια ΠΝΠ, το επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές από τις πληττόμενες οικονομικά επιχειρήσεις που ο νόμος τούς επιτρέπει να πληρώσουν το Δώρο ως τις 30 Ιουνίου, αν επιλέξουν να το καταβάλουν στην κανονική προθεσμία (Μ. Τετάρτη) ή λίγο αργότερα, χωρίς να φτάσουν στις 30 Ιουνίου, θα καταβάλουν σε κάθε περίπτωση μειωμένο Δώρο και δεν θα υπολογιστούν οι μέρες με αναστολή συμβάσεων. Η διαφορά θα πληρωθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, πλην όμως δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το πότε και πώς θα πάρουν τα χρήματα αυτά οι δικαιούχοι εργαζόμενοι.

Share This