Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, ζητώντας στήριξη της αγοράς.

Ηδη, η Airbnb ανακοίνωσε πρόγραμμα βοήθειας προς τους συνεργάτες της ιδιοκτήτες ακινήτων, ύψους 250 εκατ. δολ.

Η μεγαλύτερη εταιρεία διαμοιρασμού στον κόσμο, προτίθεται να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες για τις κρατήσεις που ακυρώθηκαν στα καταλύματα τους λόγω κορωνοϊού.

Η εταιρεία θα καταβάλει το 25% της αξίας της κάθε ακυρωθείσας κράτησης.

Προϋπόθεση για να δοθεί η έκτακτη ενίσχυση είναι η κράτηση να πραγματοποιήθηκε έως και τις 14 Μαρτίου, με άφιξη του επισκέπτη μεταξύ της 14ης Μαρτίου και της 31ης Μαΐου.

Για παράδειγμα, αν ένας ιδιοκτήτης ανέμενε να εισπράξει 1.000 ευρώ, θα πάρει 250 ευρώ.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν τις επόμενες ημέρες στους οικοδεσπότες μέσω σχετικού email.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι οι πληρωμές των αποζημιώσεων από την Airbnb προς τους ιδιοκτήτες θα γίνονται κάθε μήνα. Δηλαδή, μία πληρωμή στο τέλος Απριλίου και μία ακόμα στο τέλος Μαΐου.

Αυτό όμως που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν θα αφορά το σύνολο των αγορών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι, επιλέγουν λόγω της κρίσης να επιστρέψουν στην μακροχρόνια μίσθωση του διαμερίσματός τους, με αποτέλεσμα να αναμένεται να παρατηρηθεί μείωση των ενοικίων.

«Η Ελλάδα, είχε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, οδεύοντας προς τον κορεσμό της αγοράς, Αναμένουμε μετά το καλοκαίρι πάρα πολλοί ιδιοκτήτες να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις», λέει στα «Νέα» ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενδεικτικό της κρίσης που αντιμετωπίζει η Airbnb είναι πως το 2017 και το 2018 είχε κέρδη 93 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ωστόσο στο 9μηνο του 2019, πριν εσκήψει η πανδημλία, εμφάνισε ζημιές 322 εκατ. ευρώ.

Share This