Ο OPEC και οι σύμμαχοι του φέρονται να έκλεισαν την ιστορική συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μετά την συναίνεση του Μεξικού να μειώσει την παραγωγή του κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα.

Η συμφωνία που επετεύχθη στη χθεσινή συνεδρίαση του OPEC+ βρισκόταν σε κίνδυνο καθώς το Μεξικό δεν έδινε τη συγκατάθεσή του στις προτεινόμενες περικοπές, το μεγαλύτερο βάρος των οποίων θα σηκώσουν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Με παρέμβαση Τραμπ επιλύθηκε το αδιέξοδο
Το Μεξικό ανέφερε σήμερα ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να περικόψουν τη δική του παραγωγή κατά επιπλέον 250.000 βαρέλια την ημέρα προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να ανταποκριθεί στη συνεισφορά που της αντιστοιχεί στις παγκόσμιες περικοπές.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Lopez Obrador είπε πως ο Trump είχε συνομιλήσει μαζί του την Πέμπτη, προτού το Μεξικό ανακοινώσει ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, ήτοι κατά πολύ λιγότερο σε σχέση με τα 400.000 βαρέλια που ζητούσε ο OPEC+.

Αυτή την ώρα λαμβάνει χώρα η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας των χωρών της G20, υπό την προεδρία του Σαουδάραβα υπουργού, με στόχο να οριστικοποιηθεί η συμφωνία που αναμένεται να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου μετά και την κατάρρευση που υπέστη η ζήτηση εξαιτίας του κορονοϊού.

Share This