Την πεποίθηση της ότι η ιστορική απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου που επιτεύχθηκε την Κυριακή, δεν θα φρενάρει τις τιμές του πετρελαίου ανακοίνωσε σε έκθεση της η Goldman Sachs.

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική μεν αλλά ανεπαρκής», εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι δεν θα αντισταθμιστεί από αυτή την απόφαση η πτώση της ζήτησης του πετρελαίου λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι χώρες συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου, ώστε να στηρίξουν την τιμή του πετρελαίου εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία. Η ίδια μάλιστα σημειώνει ότι ακόμα και η περαιτέρω μείωση της παραγωγής δεν θα βοηθούσε πολύ από τα κράτη – μέλη της G-20.

«Η συμφωνία για μείωση κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως αντιπροσωπεύει στην ουσία μείωση κατά 12,4 βαρέλια της παραγωγής από τη συμμαχία του ΟΠΕΚ+(δεδομένης της αύξησης που είχαν αποφασίσει τον Απρίλιο Σ. Αραβία, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και μόνο κατά 7,2 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με κατά μέσο όρο επίπεδα του πρώτου τριμήνου», αναφέρουν σε υπόμνημά τους αναλυτές της Goldman Sachs.

Η επενδυτική τράπεζα βλέπει πτωτικά ρίσκα στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τις τιμές πετρελαίου, κοντά στα 20 δολάρια το βαρέλι για το brent.

Η τιμή αναφοράς για το αργό παγκοσμίως θα υπεραποδώσει της αντίστοιχης στις ΗΠΑ, διότι οι εξαγωγές των χωρών που παράγουν πετρέλαιο (της OPEC+), πιθανότατα θα μειωθούν, απελευθερώνοντας αποθηκευτικό χώρο, κατέληξε η Goldman Sachs.

Μετά από μια αρχική άνοδο 4%, το συμβόλαιο του αργού WTI παραδόσεως Μαΐου, σημειώνει αυτή την ώρα πτώση 0,53% στα 22,65 δολάρια το βαρέλι. Σε αρνητικό έδαφος πέρασε το brent, καταγράφοντας απώλειες 0,92% στα 31,18 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το MarketWatch.

«Δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι παραγωγοί πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ για την εφαρμογή μεγάλων περικοπών, η συμφωνία (περικοπών) αφήνει τις εθελοντικές περικοπές να παραμείνουν πολύ λίγες και είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί μια υπέρβαση της χωρητικότητας αποθήκευσης» σύμφωνα με την Goldman.

«Οι τιμές των αργού πετρελαίου θα μειωθούν περαιτέρω τις ερχόμενες εβδομάδες καθώς η χωρητικότητα αποθήκευσης φτάνει σε κορεσμό», δήλωσε η τράπεζα.

Share This