Σύμφωνα με την HSBC, η απόφαση του Eurogroup φαίνεται πως ήρθε να προσθέσει υψηλότερο χρέος στους ισολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης, κάτι το οποίο ενισχύει αφενός η γραμμή του ESM αφετέρου το SURE. Συνεπώς, η πίεση στις αγορές θα επιστρέψει.

Αναλύοντας τις αποφάσεις του Eurogroup, η HSBC σημειώνει πως τα καλά νέα είναι ότι, μετά από διαβουλεύσεις ημερών, το Eurogroup κατάφερε να έρθει σε συμφωνία σχετικά με την κοινή δημοσιονομική απάντηση. Ωστόσο, ενώ τα πάνω από 500 δισ. ευρώ της βοήθειας που συμφωνήθηκε (πάνω από 4% του ΑΕΠ) φαίνεται ένα ικανοποιητικό ποσό στήριξης των οικονομιών, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.

Η πιστωτική γραμμή του ESM είναι δάνειο, οπότε το χρέος θα παραμείνει στους ισολογισμούς των χωρών, όπως τονίζει η HSBC. Επιπλέον, είναι σχετικά μικρό (2% του ΑΕΠ ανά κράτος μέλος). Το γεγονός ότι οι όροι του δεν είναι αυστηροί, είναι θετικό από πολιτική άποψη, αλλά αφήνει ένα ερώτημα για το κατά πόσον αρκεί για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ, το οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό απαιτεί “αυστηρές και αποτελεσματικές προϋποθέσεις οι οποίες συνδέονται με τον ESM”. Η πιστωτική γραμμή του ESM είναι επίσης σχετικά βραχυπρόθεσμη (1-2 χρόνια), ώστε ακόμη και σε συνδυασμό με το ισχυρό εργαλείο του OMT – ενώ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων αναγκών ρευστότητας μιας χώρας – μπορεί να μην κάνει πολλά για να μειώσει την κληρονομιά του πολύ μεγαλύτερου χρέους μετά την κρίση λόγω της πανδημίας.

Όπως καταλήγει η HSBC, η πανευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση παραμένει αρκετά υποτονική. Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ ήταν αρκετή για να ηρεμήσει τις αγορές, ωστόσο ήταν επίσης πολύ προσεκτική στο να χαρακτηρίσει τις παρεμβάσεις της ως προσωρινές. Κατά συνέπεια, χωρίς να υπάρχει σαφής δέσμευση από τα μέλη της ευρωζώνης στο αν πρόκειται να μοιραστούν ένα μέρος του κόστους της κρίσης, η πίεση στις αγορές ίσως να επιστρέψει.

 

Share This