«Διαθέτουμε πάνω από 14 δισ. ευρώ, για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, καθώς και άλλα δέκα δισ. ρευστότητα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε νέο διάγγελμά του τη Μεγάλη Δευτέρα. Έκανε λόγο για βαθιά ύφεση για την ελληνική οικονομία το 2020, αλλά και για αναπτυξιακή έκρηξη το 2021. Επίσης, ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ στους 155.000 μακροχρόνια άνεργους, ενώ άφησε να εννοηθεί πως μετά το Πάσχα η Ελλάδα θα βάλει ξανά μπρος τις μηχανές με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

Στο διάγγελμά του ενόψει του Πάσχα ο Πρωθυπουργός θέλησε να ευχαριστήσει τον ελληνικό λαό για τις θυσίες που έχει κάνει τον τελευταίο μήνα και ζήτησε λίγη υπομονή ακόμα για να μην οδηγηθούμε «σε οδυνηρό πισωγύρισμα», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Για την οικονομία είπε πως η κυβέρνηση διαθέτει περισσότερα από 14 δισ. για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, ενώ εξασφαλίζει επιπλέον 10 δισ. ευρώ ρευστότητας και πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Ήδη, 750.000 εργαζόμενοι εισπράττουν την ενίσχυση των 800 ευρώ. Σχεδόν 200.000 άνεργοι πήραν παράταση στο επίδομα τους. Σε παραπάνω από 500.000 επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Και 85.000 επιστήμονες δήλωσαν συμμετοχή σε προγράμματα αμειβόμενης τηλεκατάρτισης», τόνισε ο Πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πως «155.000 μακροχρόνια άνεργοι της πατρίδας μας θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ».

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως η πανδημία έχει πλήξει την ελληνική οικονομία και θα οδηγήσει σε μεγάλη ύφεση το 2020. Ωστόσο, σημείωσε πως με την κατάλληλη προετοιμασία και τις σωστές ενέργειες, θα ακολουθήσει «αναπτυξιακή έκρηξη» το 2021.

Για το λόγο αυτό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι σημαντικό να γίνει με σωστό τρόπο η έξοδος από την καραντίνα και τόνισε πως σε συνεργασία με τους επιστήμονες καθορίζεται το σχέδιο της επόμενης μέρας. «Στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα  καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα. Οι μηχανές της οικονομίας να ξαναζεσταίνονται. Και οι άνθρωποι να συναντώνται και πάλι στους δρόμους, στις δουλειές, στους χώρους άθλησης. Όλα αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν με σύνεση. Με σχέδιο. Με τους γιατρούς πάντα να μας συμβουλεύουν. Με νέες συνήθειες. Με την ατομική υγιεινή να έχει γίνει τρόπος ζωής. Με ξεχωριστή φροντίδα για τους ηλικιωμένους μας. Και με τα τυχόν κρούσματα να εντοπίζονται και απομονώνονται αμέσως, πριν γίνουν απειλητικά», τόνισε.

Για να φτάσουμε, όμως, εκεί ζήτησε το Πάσχα να μη χάσουμε την υπομονή μας και να ακολουθήσουμε τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από το κράτος.

 

 

 

 

Share This