Η Goldman Sachs σε report της αναφέρει ότι οι πετρελαϊκές τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν στις επόμενες εβδομάδες, θεωρώντας ότι ‘‘η ιστορική αλλά ανεπαρκής” συμφωνία από τις μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου για μείωση της παραγωγής, είναι απίθανο να αντισταθμίσει την πτώση της ζήτησης εξαιτίας του κορονοϊού.

Ο OPEC και οι σύμμαχοί του δήλωσαν πως συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τον Μάιο και τον Ιούνιο, για να περιορίσουν την πτώση στις τιμές.

Η επενδυτική τράπεζα βλέπει πτωτικά ρίσκα στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τις τιμές πετρελαίου, κοντά στα 20 δολάρια το βαρέλι για το brent, αλλά προέβλεψε ότι το σημείο αναφοράς για το αργό παγκοσμίως θα υπεραποδώσει το αντίστοιχο στις ΗΠΑ διότι οι εξαγωγές των παραγωγών του OPEC+ πιθανότατα θα μειωθούν, απελευθερώνοντας αποθηκευτικό χώρο.

Ακόμη και με τα μέλη του πυρήνα του OPEC να συμμορφώνονται πλήρως με τις περικοπές, και με τη συμμόρφωση κατά 50% των άλλων χωρών που έχουν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή τον Μάιο, οι εθελοντικές περικοπές θα μεταφραστούν σε μείωση κατά μόλις 4,3 εκατ. βαρέλια από τα επίπεδα του α΄ τριμήνου.

Επίσης, η Goldman Sachs εκτιμά ότι δεν θα βοηθούσε πολύ ούτε μια μεγαλύτερη περικοπή παραγωγής από τα κράτη-μέλη του G20.

 

Share This