Σε αρνητικό πρόσημο κινούνται και οι τρεις βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τα εταιρικά αποτελέσματα και την εξάπλωση του κορονοϊού. Δύσκολη αποδεικνύεται η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, αφού μετά από μία εβδομάδα μεγάλων κερδών και ανάκαμψης, οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κινούνται καθοδικά.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην ανησυχία που προκαλεί στους επενδυτές η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, στα οποία αναμένεται να αποτυπώνονται οι πρώτες συνέπειες από την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και από τις εξελίξεις με τα κρούσματα του κορονοϊού, αν και ο Άντριου Κουόμο, κυβερνήτης της Ν. Υόρκης, υποστηρίζει ότι τα χειρότερα πέρασαν.

Η περίοδος των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων που αρχίζει αυτήν την εβδομάδα θα αποκαλύψει τις διαστάσεις των καταστροφικών συνεπειών της πανδημίας. Από τις αγορές μέχρι τον Λευκό Οίκο, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ ποντάρει στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας για την επανεκλογή του, όλοι κρατούν την ανάσα τους.

Αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι συνολικά αρνητικά, είναι δύσκολο να υπάρξει σαφής εικόνα των συνεπειών, διότι το πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίσθηκε από την κανονική οικονομική δραστηριότητα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, πριν από την απότομη διακοπή του Μαρτίου εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν στις 16 Μαρτίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19.

Τα κέρδη των 500 μεγάλων εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων στις ΗΠΑ (S&P 500) αναμένονται μειωμένα κατά 6% έως 15% κατά μέσον όρο. Η συνέχεια όμως αναμένεται καταστροφική, καθώς η πτώση της κερδοφορίας αναμένεται σε τουλάχιστον 18% κατά το δεύτερο τρίμηνο, την περίοδο που έχει περισσότερο πληγεί από το lockdown.

Πάντως η Goldman Sachs υποστήριξε ότι τα μέτρα «οτιδήποτε χρειαστεί» που έλαβαν οι ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μία εξομάλυνση της καμπύλης των κρουσμάτων κορονοϊού, μειώνει τον κίνδυνο η αγορά να καταγράψει νέα αρνητικά ρεκόρ, αν δεν εμφανιστεί μια δεύτερη αύξηση στον αριθμό των λοιμώξεων.

Ο Dow Jones, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε άνοδο +12,7%, απόδοση που αποτελεί την έβδομη καλύτερη εβδομαδιαία στην ιστορία του, υποχωρεί κατά -2,14% στις 23.212 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,75% στις 8.092 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,88% στις 2.737 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει άνοδο +0,30% στα 23,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ανεβαίνει κατά +0,30% στα 1.758 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας καταφέρει να γυρίσει σε θετικό πρόσημο από τις απώλειες που έφταναν το -2,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινείται ανοδικά σε σχέση με το ευρώ, ενώ υποχωρεί έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0925 δολ./ευρώ. Τέλος, στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου καταγράφει άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης, στο 0,74%.

Share This