Ύφεση 10% και έκρηξη της ανεργίας στο 22,3% του εργατικού δυναμικού προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα το 2020 πριν η οικονομία επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης με επέκταση 5,1% το 2021.

Στην έκθεση World Economic Outlook η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται στο 3% με την αναθεώρηση να ξεπερνά τις 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις πριν ο κόσμος αρχίσει να δοκιμάζεται από την πανδημία. Το ΔΝΤ συγκρίνει ευθέως το μέγεθος της παρούσας κρίσης με αυτή της Μεγάλης Ύφεσης του 1930 αναδεικνύοντας τις μεγάλες αβεβαιότητες στη διατύπωση προβλέψεων.

Η προβλεπόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας με 5,8% στο βασικό σενάριο το 2021 εξαρτάται καθοριστικά από το ρυθμό με τον οποίο θα περιορίζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η πανδημία, επιτρέποντας τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την επάνοδο της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 7,5% φέτος (επέκταση 4,7% το 2021) με την Ελλάδα να αγγίζει το -10%, την Ιταλία στο -9,1%, την Ισπανία στο -8%, τη Γαλλία στο -7,2% και τη Γερμανία στο -7%.

 

Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις όμως και στο πεδίο της ανεργίας. Στο βασικό σενάριο αναμένεται έκρηξη της ανεργίας από το 17,3% το 2019 στο 22,3% φέτος και υποχώρηση στο 19% το 2021 στην περίπτωση Ελλάδος.

Και πάλι πρόκειται για μία επίδοση εξαιρετικά δυσμενή (τη δυσμενέστερη ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη που μετρά ο οργανισμός).  Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ισπανία η ανεργία από το 14,1% φέτος αναμένεται να αυξηθεί στο 20,8% το 2020, ενώ στην Ευρωζώνη η ανεργία από το 7,6% αναμένεται να αυξηθεί στο 10,4%. Στην Ελλάδα πιέσεις προβλέπεται να δεχθεί και το εξωτερικό ισοζύγιο. Το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών αναμένεται να καταγράψει έλλειμμα ίσο με το 6,5% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ το 2019. Για το 2021 η πρόβλεψη είναι για έλλειμμα στο 3,4% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αναμένεται να μπει σε μία περίοδο αποπληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών από +0,5% το 2019 αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο -0,5% και να υπάρξει ανάκαμψη των πληθωριστικών πιέσεων στο 1% το 2021. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 0,2%.

Οι βασικές υποθέσεις που λαμβάνει υπ’ όψιν το ΔΝΤ, στο βασικό του σενάριο, είναι οι κάτωθι:

Πανδημία: Θα εξασθενίσει στο β’ εξάμηνο του 2020, δίνοντας τη δυνατότητα για μια σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού

Διάρκεια shutdown: Δεδομένου ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2020 ο κορωνοϊός είχε εξαπλωθεί στις περισσότερες χώρες, οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη υποθέτουν πως όλες οι χώρες βιώνουν διαταράξεις στην οικονομική τους δραστηριότητα. Οι διαταράξεις θεωρείται πως συγκεντρώνονται κυρίως το β’ τρίμηνο του 2020 για όλες σχεδόν τις χώρες, εκτός της Κίνας (που επηρεάστηκε περισσότερο το α’ τρίμηνο), με μια σταδιακή ανάκαμψη μετά από αυτό, καθώς θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ενισχυθεί η παραγωγή μετά το σοκ.

Χρηματοπιστωτικές συνθήκες: Οι δύσκολες χρηματοπιστωτικές συνθήκες για τις αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να διατηρηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και να χαλαρώσουν το β’ εξάμηνο, εάν υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τιμές εμπορευμάτων: Με βάση την τιμολόγηση στην αγορά των futures στο τέλος Μαρτίου 2020, η μέση τιμή spot του πετρελαίου εκτιμάται στα 35,60 δολάρια το βαρέλι φέτος και στα 37,9 δολάρια το 2021

 

Share This