Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους έως 1,5 τρισ. ευρώ (1,64 τρισ. δολάρια) με ομόλογα εγγυημένα από τα κράτη μέλη, εκφράζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα πακέτο μέτρων αξίας μισού τρισ. ευρώ για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά άφησαν αδιευκρίνιστο το πιο σημαντικό ερώτημα, ήτοι το πώς θα κατανεμηθεί το οικονομικό αυτό βάρος.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ μετέθεσαν για αργότερα το ζήτημα χρηματοδότησης ενός προσωρινού ταμείου για την ανάκαμψη της Ευρώπης, δεδομένου ότι παραμένουν ανεπίλυτες οι διαφωνίες σχετικά με την ανάληψη κοινού χρέους.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα χρηματοδότησης ενός τέτοιου ταμείου με ομόλογα ύψους έως και 1,5 τρισ. ευρώ -σε αυτό το ύψος τοποθετεί το πακέτο που θα χρειαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας η ΕΚΤ- ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. “Θα μπορούσα να φανταστώ ένα τέτοιο οικονομικό πλαίσιο. Ωστόσο τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα”, ανέφερε μιλώντας στη Handelsblatt.

Σημείωσε ωστόσο ότι το ταμείο ανάκαμψης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με ομόλογα εγγυημένα από τα κράτη μέλη.

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή σχεδιάζει να απευθυνθεί στις αγορές για την αναζήτηση κεφαλαίων χρηματοδότησης του ταμείου, απάντησε ότι πρέπει να εξεταστεί και πρόσθεσε ότι αναμένει το θέμα να βρεθεί στην ατζέντα της επικείμενης τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που επιτρέπονται στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, προσθέτοντας ότι “δεν αποκλείουμε οποιαδήποτε επιλογή εάν τα κράτη μέλη συμφωνήσουν”. Πρόσθεσε όμως ότι “δεν ισχύει το ίδιο για τα ευρωομόλογα”.

Στο πρόσφατο Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία επί της έκδοσης “ευρωομολόγων”, που πρακτικά σημαίνει την έκδοση κοινού χρέους. Η αναφορά δε στην επίσημη ανακοίνωση της συνόδου για διερεύνηση “καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων” επέτρεψε τόσο στους υπέρμαχους των ευρωομολόγων όσο και σε αυτούς που αντιτίθενται στην έκδοση κοινού χρέους να δηλώσουν ότι απέσπασαν πολιτικές παραχωρήσεις.

Η συμφωνία της ΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, σχεδόν άνευ όρων χρήση του ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για δάνεια προς κυβερνήσεις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ωστόσο, σημειώνει πως δεν είναι βέβαιο ότι η Ιταλία και η Ισπανία -δύο από τις χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού- θα υποβάλουν αίτηση για δάνειο από τον ESM.

“Το Eurogroup συμφώνησε σε ένα πακέτο βοήθειας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που διευκολύνει την πρόσβαση των υπερχρεωμένων κρατών-μελών στις αγορές. Καμία χώρα της ζώνης του ευρώ όμως δεν έχει επί του παρόντος πρόβλημα να βρει αγοραστές για τα ομόλογα της”, αναφέρει ο κ. Ντομπρόβσκις.

Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιεί ότι το πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από αυτό της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009.

 

Share This