Συρρίκνωση κατά 35% «βλέπει» η Goldman Sachs για τις προηγμένες οικονομίες αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο, ένα ποσοστό κατά τέσσερις φορές περισσότερο από το ρεκόρ της οικονομικής κρίσης του 2008.

Το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν παραμένει ένα ερώτημα, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσει να επιστρέψει ο κόσμος στην εργασία του, αναφέρει ο οικονομολόγος της Goldman, Jan Hatzius.

Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει να κορυφώνεται παγκοσμίως, ενώ τα «κακά νέα» είναι ότι «η βελτίωση της εικόνας έχει άμεση συνέπεια την κοινωνική απομόνωση και τη βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας», προσθέτει.

Συνολικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιτύχει μία εντυπωσιακή αντίδραση στην προσπάθεια αποκατάστασης των χαμένων εισοδημάτων των ανθρώπων, έτσι ώστε να επιβιώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αλλά η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα και οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Η αντίδραση στην Ευρώπη πρέπει να κλιμακωθεί, μέσω μεγαλύτερης δημοσιονομικής χαλάρωσης και πιο μεγάλης δέσμευσης (whatever it takes). Οι αναδυόμενες οικονομίες θα χρειαστούν πολύ περισσότερη βοήθεια από τον πλούσιο κόσμο για να ξεπεράσουν από την κρίση».

 

Πηγή: Bloomberg

Share This