Πτώση ρεκόρ αναμένεται να σημειώσει φέτος η ζήτηση του πετρελαίου καθώς τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των πολιτών και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) στην τελευταία της έκθεση για την αγορά.

Ειδικότερα, για το 2020 συνολικά η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 9,3 εκατ. Βαρέλια την ημέρα, με τον Απρίλιο μόνο να υποχωρεί κατά 29 εκατ. βαρέλια από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σε επίπεδα που τελευταία φορά είχαν παρατηρηθεί το 1995, αναφέρει η IEA στην έκθεση της.

Η Υπηρεσία εκτιμά πάντως ότι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την τόνωση των οικονομιών αλλά και οι πρόσφατες αποφάσεις του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για τον περιορισμό της παραγωγής αναμένεται να οδηγήσουν στη σταδιακά ανάκαμψη της ζήτησης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στη σκιά των ζοφερών προβλέψεων της IEA το αργό χάνει και το επίπεδο των 20 δολ. διολισθαίνοντας σε νέα χαμηλά 18 ετών. Ειδικότερα, το WTI χάνει 3,3% στα 19,44 δολ. το βαρέλι μετά τη χθεσινή του κατρακύλα σε ποσοστό 10%.

Σημειώνεται ότι η νέα βουτιά των τιμών του πετρελαίου έρχεται ενώ ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) σε συνεργασία με τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες – στο πλαίσιο του ευρύτερου σχήματος OPEC+ – κατέληξαν σε συμφωνία μείωσης της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, όγκος που αντιστοιχεί με περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Share This