Η Κυβέρνηση θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως τα μέτρα που παίρνει είναι αρκετά και βιαστικά λόγω της κρίσιμης κατάστασης που περνά η χώρα όσο αφορά την πρόληψη της πανδημίας αλλά και ενός επερχόμενου οικονομικού κραχ.

Μιχάλης Αντωνόπουλος-Φοροτεχνικός

Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά για όλους τους πολίτες είτε είναι εργαζόμενοι, είτε είναι επιχειρήσεις. Το κράτος αποφασίζει δίχως να συμβουλεύεται ανθρώπους οι οποίοι έχουν την ακριβή γνώση «της αγοράς», αλλά και της εφαρμογής των νόμων πάνω στο σύνολο των πολιτών και των συστημάτων που υπάρχουν. Δυστυχώς ερχόμαστε όλοι στην δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουμε τα πρωτόγνωρα προβλήματα που καθημερινά εμφανίζονται και πολύ περισσότερο οι άνθρωποι που χρειάζονται τα οικονομικά βοηθήματα όπου έχουν ανακοινωθεί από το κράτος. Παραθέτω ένα σημαντικό πρόβλημα του συστήματος Εργάνη όπου ακόμη δεν έχει διορθωθεί και απασχολεί πάρα πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ημερομηνίες που λήγουν οι αιτήσεις και δεν θα προλάβουν να υποβάλουν ώστε να επιδοτηθούν.

Ένα από αυτά είναι, όταν μία επιχείρηση ατομική ή εταιρεία όπου έχει ΚΑΔ ο οποίος ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά δεν έχει προσωπικό και δεν διαθέτει κωδικούς Εργάνη, δυστυχώς δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση και να δηλώσει ότι πληρώνει ενοίκιο ώστε να έχει την έκπτωση του 40% του ενοικίου της επαγγελματικής του έδρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και να υποχρεούται να πληρώσει το ενοίκιο ολόκληρο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές μικρές επιχειρήσεις και πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Εν αντιθέσει με το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι ασκούμενοι δικηγόροι που δεν έχουν προβεί σε έναρξη ακόμη, αλλά και τα μέλη εταιρειών που είναι δικαιούχοι του voucher της τηλεκπαίδευσης, το πρόβλημα αυτό ήταν ότι είχαν παλαιότερα έναρξη με κάποιο άλλο αντικείμενο και διαφορετικό ΚΑΔ από αυτούς που εντάσσονται, ασχέτως που έχουν κάνει διακοπή επαγγέλματος, το σύστημα Εργάνη δεν δεχόταν την αίτηση για το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης. Αυτό το πρόβλημα διορθώθηκε σήμερα ύστερα από υποδείξεις και μπορούν από σήμερα να υποβληθούν κανονικά οι αιτήσεις συμμετοχής τους ώστε να πάρουν και την οικονομική βοήθεια των 600,00 ευρώ. Αυτά είναι μερικά από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και βλέπουμε τις αδικίες που υπάρχουν σε πολλούς πολίτες, οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη αυτής της οικονομικής βοήθειας. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι θα πρέπει «άνθρωποι της αγοράς», που γνωρίζουν τα προβλήματα αλλά και το πώς λειτουργούν τα προγράμματα, να δίνουν συμβουλές στο Υπουργείο ώστε να είναι πιο δίκαιο για όλους τους πολίτες.

Share This