Η Ιταλία σχεδιάζει την δεύτερη φάση, για την οποία θα χρειαστεί τεράστια οικονομική προσπάθεια: Το υπουργείο Eργασίας διαβεβαίωσε ότι από σήμερα θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 600 ευρώ προς στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν σταματήσει να δουλεύουν. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο και αφορά το αν η χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την έκτακτη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ΕSM.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έχει καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για ένα ξεπερασμένο μέσο, το οποίο είχε σχεδιαστεί για μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. «Είχε επινοηθεί για ασύμμετρες κρίσεις, ενώ η σημερινή κρίση είναι απόλυτα συμμετρική και αφορά όλους», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πέντε Αστέρια: Ο ESM απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας

Στην πλειοψηφία που τον στηρίζει, όμως, έχει δημιουργηθεί μεγάλη ένταση. Η Kεντροαριστερά των Δημοκρατικών επιμένει ότι η χώρα πρέπει να κάνει χρήση του έκτακτου κονδυλίου 37 δισεκατομμυρίων που προσφέρει ο ESM, διότι δεν συνδέεται με κανέναν απολύτως όρο.

Τα Πέντε Αστέρια είναι από την πλευρά τους ξεκάθαρα αντίθετα. Θεωρούν ότι ο ESM απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας, και φοβούνται ότι οι δημοσιονομικοί όροι μπορεί να τεθούν εκ των υστέρων. Η λογική του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο είναι ότι αν χώρα πει «ναι» στην χρηματοδότηση αυτή, δεν πρόκειται να υιοθετηθούν ποτέ νέα εργαλεία, για να στηριχθεί με διαφορετικό τρόπο η ευρωπαϊκή οικονομία.

Η όλη κατάσταση περιπλέκεται διότι η Λέγκα κατηγορεί εδώ και μέρες την κυβέρνηση Κόντε ότι στην πραγματικότητα νπροσπαθεί να κάνει χρήση του ESM, χωρίς να το πει ξεκάθαρα στους ιταλούς πολίτες. «Όλα τα μνημόνια είναι ολέθρια, πρέπει να κρατηθούμε σε μεγάλη απόσταση», συμπληρώνει ο Ματτέο Σαλβίνι. Ο Τζουζέπε Κόντε περπατά πάντως τώρα σε τεντωμένο σχοινί. Προς το παρόν θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο με νέες επαφές για να προωθήσει την λύση των ευρωομολόγων ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής της 23ης Απριλίου.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Share This