Η Δανία πιθανόν να καταφύγει σε έκδοση χρεογράφων σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει δαπάνες για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού.

Παρά το γεγονός ότι οι εκδόσεις σε κορώνα Δανίας είναι η προτιμητέα επιλογή, η Δανία “είναι μία από τις λίγες χώρες που βρίσκονται στην ανώτατη βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης”, οπότε “βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για ευμενείς όρους χρηματοδότησης από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές χρέους”, σημειώνει το γραφείο διαχείρισης δημοσίου χρέους της σκανδιναβικής χώρας, σε ανάλυσή του την οποία δημοσιοποίησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Δανίας.

Η Κοπεγχάγη αποπλήρωσε τα τελευταία δάνειά της σε ξένο νόμισμα το 2017. Πλέον, ωστόσο, η κυβέρνηση χρειάζεται ποσό ύψους 37 δισ. δολ. μεταξύ Απριλίου και τέλους Ιουλίου για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Οι δανειακές ανάγκες, έτσι, έχουν αυξηθεί κατά 200 δισ. κορώνες Δανίας.

Τα δάνεια σε ξένο νόμισμα λαμβάνονταν συνήθως για ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Δανίας, ώστε να στηρίζεται η “κλειδωμένη” ισοτιμία της κορώνας με το ευρώ. Η πιθανή χρήση τους για τη χρηματοδότηση κυβερνητικών δαπανών τονίζει την ασυνήθιστη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δανία, μία από τις λίγες χώρες χωρίς πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από πλευράς της κεντρικής της τράπεζας.

Πρόκειται, δεδομένης της απουσίας QE, για λογικό βήμα προκειμένου η χώρα να επεκταθεί και σε άλλου τύπου επενδυτές, τονίζει ο Jan Storup Nielsen, επικεφαλής αναλυτής στη Nordea, στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο λογαριασμός των 130 δισ. κορώνων της κυβέρνησης στην κεντρική τράπεζα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των έκτακτων μέτρων.

Share This