Νέες ρυθμίσεις έφερε η καινούρια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την άδεια ειδικού σκοπού και κυρίως για γονείς με αναπηρίες.

Γιάννης Καρούζος -Εργατολόγος

Συγκεκριμένα διευρύνει τις κατηγορίες των γονέων που δεν αποτελούν «κώλυμα» σε περίπτωση ανεργίας, ώστε να λάβει ο έτερος γονέας την άδεια ειδικού σκοπού, η οποία σημειωτέον παρατάθηκε στον ιδιωτικό τομέα έως και τις 24 Απριλίου.

Χαρακτηριστικά προβλέπεται πλέον πως «σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται :

  • νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή
  • νοσεί από τον κορωνοϊό COVID-19 ή
  • είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή
  • λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ)

Η παλιά διάταξη είχε προνοήσει να εξαιρέσει μόνο τους αναπήρους που λαμβάνουν αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ). Έτσι εμμέσως αποκλείονταν οι ανάπηροι που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, ο γενικός κανόνας για την οποία προβλέπει ποσοστό 67% και άνω. Με τις νέες προσθήκες, εξαιρούνται από την απαγόρευση και οι ανάπηροι που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω.

Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης

Εν τω μεταξύ, με υπουργική απόφαση, πήραν παράταση μέχρι και το Σάββατο 25 Απριλίου (έναντι της Δευτέρας του Πάσχα 20/4) οι αιτήσεις για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων όπως και η απώτατη προθεσμία για την ενεργοποίηση της «επιταγής κατάρτισης» που ξεκλειδώνει την προκαταβολή των 400 ευρώ.

Σύμφωνα με νέα απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, τροποποιούνται οι ημερομηνίες της δημόσιας πρόσκλησης για το πρόγραμμα και μετατίθενται οι τελικές προθεσμίες για το Σάββατο μετά το Πάσχα. Αναλυτικά για την Διαδικασία υποβολής Αίτησης Συμμετοχής προβλέπεται πλέον πως :

  • η καταληκτική προθεσμία για την Διαδικασία Α παρατείνεται για την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 και ώρα 23.59 (από την Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου και ώρα 23:59). Η διαδικασία Α αφορά όλους όσοι επέλεξαν να υποβάλλουν οι ίδιοι την αίτηση συμμετοχής ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα https://elearning.yeka.gr και όχι μέσω του παρόχου κατάρτισης.
  • η καταληκτική προθεσμία για την Διαδικασία Β παρατείνεται για το Σάββατο 25 Απριλίου 2020 και ώρα 15:00 (από την Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου και ώρα 15:00). Η διαδικασία Β αφορά όλους όσοι επέλεξαν να εξουσιοδοτήσουν τον πάροχο κατάρτισης προκειμένου εκείνος να υποβάλλει την αίτηση τους στην πλατφόρμα https://elearning.yeka.gr.

Αντίστοιχα παρατείνεται και η «Διαδικασία ενεργοποίησης της Επιταγής Κατάρτισης». Σύμφωνα με την νέα διάταξη, «οι ωφελούμενοι πρέπει να μεριμνήσουν για την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης το αργότερο έως 25/4/2020». Στην αρχική πρόσκληση προβλέπονταν πως η επιταγή κατάρτισης πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί το αργότερο έως την Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου.

Στο πρόγραμμα έχουν υποβάλλει ήδη αίτηση 112.500 από τους 180.000 δυνητικούς δικαιούχους. Από αυτούς περίπου 20.000 φέρονται να έχουν ενεργοποιήσει μέχρι και σήμερα Μ. Τετάρτη την επιταγή κατάρτισης ώστε να λάβουν τα 400 ευρώ. Η διαδικασία συνεχίζεται.

Share This