Μια εβδομάδα μετά την εξασφάλιση νέων κεφαλαίων ύψους ενός δισ. δολαρίων, η Airbnb συγκεντρώνει ακόμα 1 δισ. ανεβάζοντας έτσι το «μαξιλάρι» που μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να αναπτυχθεί, αλλά και να καλύψει «τρύπες» που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας του COVID-19, η οποία ισοπέδωσε τη ζήτηση για ταξίδια και στην ουσία εκμηδένισε την προοπτική για μια Αρχική Δημόσια Προσφορά της εταιρείας.

Η Airbnb συγκεντρώνει ρευστό εκδίδοντας χρέος υψηλής εξασφάλισης, το οποίο έχει προτεραιότητα στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών. Τα κεφάλαια προέρχoνται από μια ομάδα άνω των 20 επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της Silver Lake, που θα έχει και τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Άλλοι επενδυτές είναι η BlackRock, η Eaton Vance, η Fidelity, η T. Rowe Price Group, καθώς και η Oaktree Capital, η Apollo Global Management. Το Bloomberg ήταν το πρώτο που έκανε γνωστό τον νέο γύρο χρηματοδότησης.

Η Airbnb με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που βγάζει έσοδα από ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα ακίνητά τους σε ταξιδιώτες, σχεδίαζε να κάνει IPO εντός του τρέχοντος έτους, ωστόσο το ξέσπασμα του κορωνοϊού προκάλεσε «σεισμό» στις αγορές και απομάκρυνε τα σχέδια για ΙΡΟ.

Ο κόσμος έβαλε στον «πάγο» τα σχέδια για ταξίδια, καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο επέβαλε περιορισμούς για να μπορέσει να ελέγξει την εξάπλωση του ιού, με αποτέλεσμα να επιβραδύνει ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων και κατά συνέπεια τα κέρδη της Airbnb. Τα πρόσθετα κεφάλαια ίσως βοηθήσουν την εταιρεία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και ίσως να κάνει και εξαγορές χωρίς να χρειαστεί να κάνει ΙΡΟ.

Το 5ετούς διάρκειας δάνειο που διαμορφώθηκε σε ένα spread 7,5 εκατοστιαίων μονάδων πάνω από το επιτόκιο διατραπεζικής αναφοράς του Λονδίνου και με discount 97,5 σεντς.
Η ζήτηση των επενδυτών για το deal ξεπέρασε τα 2,5 δισ. δολ.

 

Πηγή: Bloomberg

 

Share This