Η Γερμανία, ναυαρχίδα των ευρωπαϊκών οικονομικών, έθεσε τον δικό της οδικό χάρτη για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας σε τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ με τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής, ενώ αυτή την ώρα γίνονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Την ίδια ώρα, πάντως, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παρατείνει το lockdown, εν μέσω ολοένα αυξανόμενων εκκλήσεων για την κατάρτιση μιας στρατηγικής εξόδου.

Τα μικρότερα καταστήματα στη Γερμανία θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στις 20 Απριλίου, με την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα υγιεινής και τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 4 Μαΐου. Οι μαζικές συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί έως και τις 31 Αυγούστου.

Παρουσιάζοντας το βράδυ της Τετάρτης σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί επιτεύχθηκε η επιβράδυνση της διάδοσης του κορωνοϊού. Πρόκειται όμως για μια προσωρινή επιτυχία, τόνισε, ή οποία είναι «εύθραυστη». Δεδομένου ότι δεν διατίθεται ακόμη εμβόλιο τα περιθώρια είναι περιορισμένα και θα πρέπει «να επιδειχθεί ύψιστη προσοχή» σε ό,τι αφορά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Για αυτό το λόγο παραμένουν σε ισχύ τουλάχιστον ως τις 3 Μαΐου οι περιορισμοί που αφορούν τις επαφές στους δημόσιους χώρους, όπως και η τήρηση της απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου.

Επίσης εξακολουθούν να απαγορεύονται μη αναγκαία ταξίδια εντός της χώρας, προπαντός τουριστικά.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη πως οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την κορυφή της πανδημίας η οποία και έχει μολύνει περισσότερους από 639.000 ανθρώπους στην Αμερική.

«Ενώ πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, είναι σαφές ότι η επιθετική στρατηγική μας λειτουργεί», δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου με την ειδική ομάδα για τον κορωνοϊό. «Η μάχη συνεχίζεται, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι σε εθνικό επίπεδο έχουμε περάσει το αποκορύφωμα σε νέες περιπτώσεις».

 

Share This