Κακοδιαχειρίστηκε τόσο πολύ την κρίση του κορωνοϊού ο Ντόναλντ Τραμπ, που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει «αίμα στα χέρια του», τονίζει ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Οπως μεταδίδει ο Independent, ο καθηγητής, ο οποίος κλήθηκε να συμβουλεύσει τους Προέδρους των Δημοκρατικών Μπιλ Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε ότι ο Τραμπ ήταν υπεύθυνος για τη μείωση του προϋπολογισμού όσον αφορά την ετοιμότητα για την πανδημία, ενώ απέτυχε τις τελευταίες εβδομάδες να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του για να έχουν αναπνευστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό τα νοσοκομεία.

«Μιλάει ξανά και ξανά αόριστα», σημείωσε ο Στίγκλιτς, στην εκπομπή CoronaNomics του Econ Films.

«Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν. Εχει αίμα στα χέρια του. Και επιτρέψτε μου να τονίσω, είναι περιττό, εντελώς. Αν απλώς είχε δει αυτό που έλεγε η επιστήμη, θα είχε ενεργήσει πολύ νωρίτερα. Είναι που δεν κατανοεί την επιστήμη, δεν την έχει κατανοήσει από την αρχή… Αυτό μας άφησε απροστάτευτους».

Ο καθηγητής προειδοποίησε επίσης ότι σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ θα μπορούσε να καταλήξει άνεργο, ως αποτέλεσμα των lockdown.

Αυτό θα οδηγούσε το ποσοστό της ανεργίας σε επίπεδα που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του 1930, μία εποχή που έχει σημαδέψει πολλές αμερικανικές γενιές.

«Δεν είχαμε ποτέ κάτι σαν κι αυτό, κάτι τόσο ξαφνικό. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 15% ανεργία ήδη, το πιο υψηλό σημείο από τη Μεγάλη Υφεση. Και δεν θα εκπλαγώ αν φτάσουμε στο 20% και το 30%».

 

Share This