Η πανδημία του κορονοϊού θα πρέπει να λειτουργήσει ως έκκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει από αυτή ισχυρότερη.

“Η σημερινή πρόκληση είναι μια έκκληση για αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά επίσης ισχύει ειδικά για την Ευρώπη”, δήλωσε ο Σολτς.

Τα σχόλιά του έγιναν σε συνέντευξή του προς το Reuters, για τα οποία δόθηκε η άδεια να δημοσιευθούν σήμερα και στα οποία ο Σολτς επανέλαβε την απροθυμία της Γερμανίας να δεσμευθεί σε κάποια μορφή συλλογικής έκδοσης χρέους μετά το lockdown από το ευρωπαϊκό μπλοκ ή τους θεσμούς του.

Ερωτηθείς για το πώς η πανδημία θα αλλάξει την ΕΕ, ο Σολτς δήλωσε: “Ελπίζω ότι θα είναι ισχυρότερη, πιο ενωμένη και με περισσότερη αυτοπεποίθηση”.

Ο Σολτς δήλωσε επίσης ότι το ερώτημα του πώς να χρηματοδοτηθεί ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης χρειάζεται “κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις”.

Ερωτηθείς εάν η Γερμανία θα στηρίξει την πρόταση σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αντλήσει έως 100 δισεκ. ευρώ κατ΄έτος μέσω της έκδοσης χρέους, ο Σολτς δήλωσε ότι πρώτα χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια.

“Όταν γνωρίζουμε πού χρειάζεται στήριξη η ανάκαμψη, τότε μπορούμε επίσης να γνωρίζουμε πόσα χρήματα χρειάζονται σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και μόνο τότε έχει νόημα να μελετήσουμε με ακρίβεια τη δομή των προγραμμάτων”, δήλωσε.

 

Share This