Σύμφωνα με νέα έκθεση της JP Morgan η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται να έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση τη θετική εικόνα της για τον κλάδο.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 61% από τις αρχές του έτους, που είναι μια σημαντική χαμηλή απόδοση έναντι των τραπεζών της περιοχής της Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (CEEMEA) οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 36% και είναι περισσότερο κοντά στην πτώση που έχουν καταγράψει οι ευρωπαϊκές τράπεζες η οποία διαμορφώνεται στο 50%. Το απότομο στοπ στην οικονομική ανάπτυξη και η συνακόλουθη αλλαγή στην ψυχολογία της αγοράς έρχεται σε μία ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο για τον κλάδο, προκαλώντας καθυστέρηση στις τιτλοποιήσεις NPEs και στο συνολικό story της ανάκαμψης. Μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών όπως προειδοποιεί η JP Morgan, μέσω της πίστωσης, του κόστους κινδύνου και των κεφαλαίων.

Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξαντλήσουν τα βασικά τους κέρδη προ προβλέψεων το 2020 για να βάλουν στην “άκρη” όσο το δυνατόν περισσότερες προβλέψεις, συνεχίζοντας την ευρεία τάση των τελευταίων ετών. Η JP Morgan θεωρεί επίσης πώς όλες οι προγραμματισμένες συναλλαγές NPE θα καθυστερήσουν κατά ένα έτος και θα μετακινηθούν για το 2021 (αν και εκτιμά ότι το Cairo της Eurobank θα ολοκληρωθεί στο α’ εξάμηνο του 2020).

Συνεπώς, προχωρά σε αλλαγή των συστάσεών της και των τιμών-στόχων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αναβαθμίζει σε overweight από neutral την Eurobank ωστόσο μειώνει την τιμή-στόχο κατά 30% και στα 0,70 ευρώ από 1,00 ευρώ πριν, διατηρεί την overweight στάση για την Alpha Bank με τιμή-στόχο το 1,10 ευρώ από 2,50 ευρώ πριν (56% χαμηλότερη), διατηρεί επίσης την overweight σύσταση για την Εθνική Τράπεζα και μειώνει την τιμή-στόχο κατά 50% στο 1,90 ευρώ από 3,80 ευρώ πριν και υποβαθμίζει τη σύσταση overweight σε neutral για την Πειραιώς με νέα τιμή-στόχο τα 1,80 ευρώ από 4,20 ευρώ πριν, 57% χαμηλότερη.

 

 

Share This