Το ποσό των 551 εκατ. ευρώ αναμένεται να “περισσέψει” από το κονδύλι των 982 εκατ. ευρώ το οποίο έχει φέτος στη διάθεσή του, το Υπουργείο Εργασίας, συμπληρωματικά με τον προϋπολογισμό των Ταμείων.

Tο δημοσιονομικό κόστος των αυξήσεων οι οποίες θα καταβληθούν τον ερχόμενο Ιούνιο στις κύριες και επικουρικές συντάξεις εκτιμάται στα 431 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το συνολικό “κονδύλι” των 982 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ το οποίο διατίθεται στο Υπ. Εργασίας από φέτος ως “συμπληρωματική χρηματοδότηση του κοινωνικού προϋπολογισμού”, δηλαδή του προϋπολογισμού των ασφαλιστικών φορέων (πχ ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, κλπ), και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Ταμεία, η διάταξη αυτή αφήνει ένα “παράθυρο” για το αν θα μπορεί να αντληθεί για άλλες κοινωνικές πολιτικές όλο ή μέρος ή ακόμα και καθόλου το κονδύλι που “περισσεύει” από τη δαπάνη των 982 εκατ. ευρώ μετά τις αυξήσεις στις συντάξεις.

Και αυτό γιατί τίθεται μια σειρά “ρητρών” (αναλογιστικές μελέτες, εκτέλεση κοινωνικού προϋπολογισμού, ετήσιοι δημοσιονομικοί στόχοι) από τις οποίες θα εξαρτάται το ακριβές “ποσό” που θα διατίθεται σε αυτές, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στελέχη των Ταμείων.

Share This