Ως μια βραχυπρόθεσμη αναταραχή χαρακτηρίζει την βουτιά των τιμών πετρελαίου ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου που θεωρεί οτι η αγορά θα βρει την νέα κανονικότητα.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ εκτίμησε ότι μια πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, μπορεί να είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ και ανέφερε ότι η τρέχουσα κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται «σε κάτι πολύ βραχυπρόθεσμο» ενώ οι αγορές θα βρουν μια νέα κανονικότητα.

Ο Χάσετ σε συνέντευξή του στο Fox News, υπογράμμισε πως «είναι σίγουρα μια σοβαρή οικονομική κατάσταση, που βλέπουμε ένα από τα μεγαλύτερα σοκ που έχει βιώσει ποτέ μια μεγάλη οικονομία και μια πτώση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο που θα μπορούσε να καταλήξει να είναι η μεγαλύτερη που έχουμε καταγράψει ποτέ γιατί πολλά πράγματα έχουν κλείσει», τόνισε στο Fox ο οικονομικός σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας.

Αργότερα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ανέφερε ότι οι πιθανότητες ισοσκελισμού του αμερικανικού προϋπολογισμού φέτος είναι «μηδενικές».

«Πρόκειται για μια πολύ βραχυπρόθεσμη διαταραχή», δήλωσε ο Χάσετ μια ημέρα μετά το κλείσιμο του αμερικανικού αργού West Texas intermediate (WTI), παράδοσης Μαΐου στα -37,63 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές ήταν έτοιμοι ακόμη και να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του μαύρου χρυσού.

«Ποτέ στην πραγματικότητα δεν είχαμε σταματήσει μια οικονομία στο παρελθόν, επομένως περίεργα πράγματα πρόκειται να συμβούν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι και δεν οδηγούν», είπε και συμπλήρωσε πως «είναι ένα πολύ βραχυπρόθεσμο πράγμα επειδή οι άνθρωποι πρόκειται να προσαρμόσουν την παραγωγή τους και οι άνθρωποι θα προσαρμόσουν τις δυνατότητες διύλισης και πολύ σύντομα τα πράγματα θα βρουν μια νέα κανονικότητα».

Όσον αφορά το πρόσθετο πακέτο μέτρων ανακούφισης για τις μικρές επιχειρήσεις εξαιτίας των συνεπειών του νέου κορονοϊού, ο Χάσετ σημείωσε ότι αναμένει να εγκριθεί σύντομα, ακολουθούμενο πιθανώς από ένα άλλο σημαντικό νομοσχέδιο από το Κογκρέσο με μέτρα τόνωσης. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα χρήματα για την αντιμετώπιση της μείωσης των κρατικών και τοπικών εσόδων πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτό το μεγαλύτερο πακέτο.

 

 

 

Share This