Η ιταλική UniCredit γίνεται η πρώτη συστημική ευρωπαϊκή τράπεζα η οποία προχωρεί σε προσπάθεια “ποσοτικοποίησης” του πλήγματος που θα δεχθεί από την κρίση του κορονοϊού, καθώς αποφάσισε να “δεσμεύσει” 900 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση νέων NPLs που πιθανόν να προκύψουν λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας ανέφερε ότι θα εγγράψει στον ισολογισμό της τις συγκεκριμένες προβολές για δάνεια που πιθανόν να “σκάσουν” λόγω της έκτακτης κατάστασης, καθώς έχει προχωρήσει σε πρόβλεψη για συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 13% το τρέχον έτος. Η τράπεζα κινείται σε αυτή την κατεύθυνση παρά την ευρεία προσπάθεια από πλευράς της ιταλικής κυβέρνησης να μειώσει το εύρος του πλήγματος, μέσω της διοχέτευσης δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις, αλλά και σε εγγύησεις προς τις τράπεζες.

Η UniCredit, όπως και τα περισσότερα ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πισωγυρίσματος μετά από χρόνια επίπονων μεταρρυθμίσεων που είχαν ως στόχο τη βελτίωση των ισολογισμών της και τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι “μεγάλοι” του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος έχουν “δεσμεύσει” κεφάλαια 25 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση πιθανού νέου μη εξυπηρετούμενου χρέους μόνο στο α’ τρίμηνο του 2020.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν καλέσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δείξουν ευελίξία, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι ροές της τραπεζικής πίστης προς την οικονομία.

Η μετοχή της UniCredit σημείωνε άνοδο της τάξης του 1,8% στις 10.25 π.μ. ώρα Ελλάδος στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ωστόσο από τις αρχές του έτους έχει σημειώσεο απώλειες της τάξης του 49% από τις αρχές του έτους.

Ο “κατακλυσμός” του κορονοϊού αναδιατάσσει εκ των πραγμάτων τα πλάνα του CEO της ιταλικής τράπεζας Jean Pierre Mustier, ο οποίος τον Δεκέμβριο είχε περιγράψει ένα σχέδιο με έμφαση στα υψηλότερα κέρδη και μερίσματα, στην επιτάχυνση της “εκκαθάρισης” του ισολογισμού της UniCredit και στην απλοποίηση της δομής της, με στόχο την αύξηση των επιστροφών προς τους μετόχους.

Εντός Απριλίου, η τράπεζα ήλθε σε συμφωνία με τους εργαζομένους της για σταδιακή μείωση των θέσεων εργασίας στην Ιταλία κατά 5.200 έως το 2023.

 

 

Share This