Φυγή κεφαλαίων προκάλεσε η απρόσμενα μεγάλη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 1% και οι κρατικές εμπορικές τράπεζες ξόδεψαν μεγάλα ποσά για να μην σπάσει το όριο των 7 λιρών με το δολάριο.

Αιφνιδίασε την αγορά η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σήμερα με μια μεγάλη μείωση του βασικού επιτοκίου, που αμέσως προκάλεσε μεγάλη φυγή κεφαλαίων από τη γειτονική χώρα, υποχρεώνοντας τις κρατικές εμπορικές τράπεζες να δαπανήσουν μεγάλα ποσά από τα συναλλαγματικά τους αποθέματα για να αποτρέψουν μεγάλη πτώση του νομίσματος.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής μείωσε επιθετικά το βασικό επιτόκιο, από το 9,75% στο 8,75%, κίνηση που ελάχιστοι αναλυτές θεωρούσαν πιθανή, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός έχει ήδη οδηγήσει την πραγματική απόδοση της λίρας σε αρνητικά ποσοστά και οδηγεί σε συνεχείς εκροές κεφαλαίων και πτώση της ισοτιμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι κρατικές εμπορικές τράπεζες δαπάνησαν σήμερα 600 εκατ. δολ. για να στηρίξουν τη λίρα και να αποφευχθεί μια άνοδος του δολαρίου πάνω από το κρίσιμο όριο των 7 λιρών. Η ισοτιμία έφθασε νωρίτερα σήμερα πολύ κοντά σε αυτό το όριο, στις 6,9981 λίρες και το βράδυ βρισκόταν στις 6,990 λίρες, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι η μάχη της κεντρικής τράπεζας και των εμπορικών τραπεζών να κρατήσουν την ισοτιμία κάτω από τις 7 λίρες αργά ή γρήγορα θα χαθεί.

Οι τουρκικές αρχές επιχειρούν μέσω των χαμηλών επιτοκίων να υποστηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα, την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει φέτος βαθιά ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας. Όμως, οι εκροές κεφαλαίων από τη χώρα είναι συνεχείς και τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν μειωθεί επικίνδυνα και δεν επαρκούν πλέον για τις πληρωμές εξωτερικού χρέους του επόμενου 12μήνου.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν αρνείται επίμονα να προσφύγει στο ΔΝΤ για ένα δάνειο διάσωσης, αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να πάρει δάνειο από την ευέλικτη πιστωτική γραμμή του Ταμείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εφόσον αυτό δεν θα συνοδεύεται από άλλους όρους και επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής.

 

 

 

 

 

Share This