Μετά την κατρακύλα, σε υπό το μηδέν επίπεδα, της τιμής του πετρελαίου τη Δευτέρα, το United States Oil Fund (USO), ένα ETF που παρακολουθεί τα futures πετρελαίου, διολίσθησε 12%, ενώ την Τρίτη διολίσθησε έχασε επιπλέον 30% της αξίας του, οδηγώντας τις συνολικές του απώλειες στα 14 χρόνια ύπαρξής του στο περίπου 96%.

Πολλοί επενδυτές του USO είναι πιθανότατα καινούριοι και το ETF γνώρισε τεράστιες εισροές τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω αναστάτωσης της αγοράς πετρελαίου, με ώθηση από τα στοιχήματα υπέρ παγκόσμιων deals για περικοπές παραγωγής προς σταθεροποίηση των τιμών.

Τα ETFs είναι συχνά δημοφιλή ”εργαλεία” για θεσμικούς επενδυτές ή επαγγελματίες traders που θέλουν πουλήσουν μια θέση short, ή τα χρησιμοποιούν για να ποντάρουν στην πρώτη της τιμής μιας κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων. Αλλά μόνο το 13% περίπου του float του USO πραγματοποιήθηκε από επενδυτές με ενδιαφέρον σορταρίσματος για το fund, σύμφωνα με τον Ihor Dusaniwsky της S3 Partners.

Δεδομένης της ευρείας διαθεσιμότητάς του σε πλατφόρμες λιανικών επενδύσεων και τη δημοτικότητάς του μεταξύ ενός από τους μεγαλύτερους robo-advisors της βιομηχανίας, οι επαγγελματίες του ETF πιστεύουν ότι πολλοί από τους πρόσφατους συμμετέχοντες στο USO ήταν επενδυτές λιανικής και η άγρια διακύμανση αυτής της εβδομάδας ήταν πιθανώς μια απότομη αφύπνιση.

“Θα έλεγα ότι δεν πρέπει να επενδύετε σε αυτό εάν δεν σας επιτρέπεται να επενδύσετε στα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία”, δήλωσε ο Dave Nadig, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων και διευθυντής έρευνας στη βάση δεδομένων του ETF.

Λόγω της αναταραχής στις αγορές πετρελαίου, το USO στα μέσα Απριλίου αποφάσισε να κατανείμει την έκθεσή του στις τιμές του πετρελαίου επενδύοντας σε διαφορετικά συμβόλαια με διάρκεια διαφορετικών μηνών. Σήμερα, με τις αγορές σε ελεύθερη πτώση, περιόρισε την έκθεσή του ακόμη περισσότερο: το fund θα επενδύσει περίπου 40% του χατροφυλακίου του στα συμβόλαια του Ιουνίου, 55% στα συμβόλαια του Ιουλίου και περίπου 5% στα συμβόλαια του Αυγούστου.

 

Share This