Σύμφωνα με νέα έκθεση της UBS, οι τιμές του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς αναμένεται να παραμείνουν υπό σημαντική πίεση τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η συμφωνία των μελών του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαϊκών “παικτών” για μείωση του 10% της παγκόσμιας προσφοράς πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Μάιο. Ωστόσο, είναι πιθανότατα πολύ μικρή για να αντισταθμίσει την κατά 20% μείωση της ζήτησης που οφείλεται στους οικονομικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19, τονίζει η ελβετική τράπεζα.

Επιπλέον, δεδομένου ότι το πετρέλαιο ρέει αργά στα δεξαμενόπλοια από τις χώρες-παραγωγούς προς τις χώρες-καταναλωτές, οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα τροφοδοτηθούν πλήρως στις αγορές από τον Ιούνιο και μετά. Εντούτοις, ενώ η υπερπροσφορά στην αγορά είναι τεράστια αυτό το τρίμηνο, η UBS αναμένει ότι θα κινηθεί προς στο να ισορροπήσει στο επόμενο τρίμηνο και θα γίνει ανεπαρκής (έλλειμμα) στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα, η ελβετική τράπεζα προβλέπει ότι η τιμή του Brent θα ανακάμψει από περίπου 17 δολάρια το βαρέλι σήμερα, στα 43 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους. Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου στις μετοχές διεθνώς, κατά την άποψη της UBS, θα είναι συνολικά περιορισμένος. Όπως επισημάνει, η πτώση τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζεται σε χαμηλότερη στάθμιση του ενεργειακού τομέα στους κύριους δείκτες αναφοράς.

 

 

Share This