Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει ο αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ, με την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη να χάνει όλες τις θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί από τον Νοέμβριο του 2009.

Μόλις πέντε εβδομάδες «χρειάστηκε» η αμερικανική οικονομία ώστε να χάσει όλες τις θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11 ετών. Η πλήρης διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας, ανάγκασε όλο και περισσότερους Αμερικανούς να προσφύγουν στο ταμείο ανεργίας, καθώς οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 4,427 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη.

Εν συνόλω κατά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες ο αριθμός των πολιτών που «πέρασαν» στην ανεργία έφθασε στα 26,45 εκατ., ενώ από τον Νοέμβριο του 2009 έως και τον Φεβρουάριο του 2020 είχαν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ 22,442 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Απρίλιο θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 8 Μαΐου , με το απόλυτο ποσοστό της ανεργίας να εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 10%. Η έκρηξη της ανεργίας αποδίδεται και στο γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να θέσουν σε αναγκαστική αργία τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Αυτό, πάντως, που ανησυχεί περισσότερο τους αναλυτές είναι πόσες εκ των 26 εκατ. θέσεων εργασίας θα ανακτηθούν ακόμη και μετά την πλήρη άρση των κανόνων περιορισμού, με δεδομένο ότι ακόμη και σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η αμερικανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση το 2020 και ως εκ τούτου το ενδεχόμενο προσλήψεων καθίσταται μάλλον απίθανο.

 

 

 

 

Share This