Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι δείκτες PMI της HIS Markit PMI στην Ευρωζώνη, με το ένα ιστορικό χαμηλό να διαδέχεται το άλλο, καθώς η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) οδήγησε πολλές χώρες στο στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και στην έντονη μείωση της ζήτησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών για τον τομέα της μεταποίησης σημείωσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία του, καθώς προσγειώθηκε στις 33,6 μονάδες τον Απρίλιο, έναντι 39,2 που ανέμεναν οι αναλυτές και 44,5 που ήταν τον Μάρτιο, ενώ ο δείκτης PMI υπηρεσιών έναντι προβλέψεων για 23,8 και 26,4 μονάδων τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε σε χαμηλό 134 μηνών.

Ο σύνθετος PMI της IHS Markit έκανε βουτιά στις 13,5 μονάδες τον Απρίλιο που αποτελεί χαμηλό όλων των εποχών. Οι αναλυτές προέβλεπαν 25,7.

Όπως ανακοίνωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit

«Ο Απρίλιος έφερε μια άνευ προηγουμένου ζημιά στην οικονομία της ευρωζώνης εν μέσω των lockdown λόγω κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης και των ελλείψεων τόσο σε προσωπικό όσο και σε εισροές».

«Η έκταση της κατάρρευσης των επιχειρήσεων ξεπερνά καθετί που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια στην ευρωζώνη (από τότε δηλαδή που καταγράφονται τα συγκεκριμένα στοιχεία). Η αγριότητα της ύφεσης έχει επίσης ξεπεράσει καθετί που μπορούσε να φανταστεί κάποιος από τους περισσότερους οικονομολόγους, ενώ ο κύριος δείκτης πέφτει πολύ κάτω από τις συνολικές εκτιμήσεις τους».

Γερμανία: Βουτιά – ρεκόρ στην επιχειρηματιή δραστηριότητα
Η εικόνα ύφεσης επιδεινώθηκε τον Απρίλιο και στον γερμανικό ιδιωτικό τομέα, καθώς οι εταιρίες υπηρεσιών και μεταποίησης κατέγραψαν πτώση ρεκόρ στη δραστηριότητα και την παραγωγή τους.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, που μαζί αντιστοιχούν σε πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομίας, βυθίστηκε στις 17,1 μονάδες από τις 35,0 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ιστορικά τιμή. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν μικρότερη πτώση στις 31,0 μονάδες.

Ο υποδείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών σημείωσε βουτιά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 15,9 μονάδων από τις 31,7 ένα μήνα νωρίτερα. Ο PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 34,4 από τις 45,4 μονάδες τον Μάρτιο.

Γαλλία: Στο πρωτοφανές 10,4 ο PMI υπηρεσιών
Ο δείκτης υπηρεσιών της Γαλλίας υποχώρησε στο πρωτοφανές 10,4 τον Απρίλιο από 27,4 μονάδες τον Μάρτιο, καταγράφοντας ακόμα ένα ιστορικό χαμηλό.

 

Share This