2.463 το σύνολο των κρουσμάτων – Αναφορά στους “απρόσεκτους” έκανε, με αυστηρό ύφος, ο κ.Τσιόδρας.

55 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα διαπιστώθηκαν σε υγειονομικές δομές με επιδημίες. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, κρούσματα σε ασθενείς και εργαζόμενους διαπιστώθηκαν στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι. Στην κλινική μετέβησαν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 2.463 κρούσματα, εκ των οποίων το 56% είναι άνδρες. Από τα κρούσματα, 574  σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 46% με ήδη γνωστό κρούσμα. Στην Ελλάδα, 52 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 15 είναι γυναίκες. Το 85% αυτών έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 57 ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ.

Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε 4 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 125 θανάτους στη χώρα. Από αυτούς 33 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 90,4% των νεκρών παρουσίαζαν σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Ως σήμερα 59.241 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί.

«Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για αυτούς που προσέχουν»

Ο κ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης άφησε σαφείς αιχμές κατά υπευθύνων σε ιδιωτικές δομές υγείας με αφορμή τα κρούσματα που καταγράφηκαν στο Περιστέρι.

«Στεναχωρούμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε αναζωπυρώσεις. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε. Η κατάσταση είναι καλή αλλά μπορεί να ξεφύγει, και αυτό φαίνεται από τις δύο τοπικές επιδημίες των τελευταίων 48 ωρών» υπογράμμισε.

«Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας» είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και κατέληξε πως «όλα τα δεδομένα τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της οικονομίας».

Ακόμα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας, η οποία θα «δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί». Τέλος, επανέλαβε τους κινδύνους του εφησυχασμού που κρύβει η χρήση της μάσκας.

 

 

 

 

 

Share This