Σύμφωνα με τη JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες στάθηκαν άτυχες για τρίτη φορά, αφού η πανδημία αυξάνει το κόστος των ιδίων κεφαλαίων στο 24%, με την πίεση να είναι απίθανο να υποχωρήσει σύντομα. Το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 εκτροχιάζει το σκηνικό για τις ελληνικές τράπεζες και με τη θετική επενδυτική της άποψη για τον εγχώριο τραπεζικό τομέα. Με μειωμένη ορατότητα στις οικονομικές προοπτικές και στη μείωση των NPEs των τραπεζών, η αγορά πλέον επιβάλλει 2,2 φορές υψηλότερο κόστος κεφαλαίων για τις μετοχές ή στο 24%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Η JP Morgan δίνει τιμές-στόχους αρκετά υψηλότερες από τις τρέχουσες αποτιμήσεις, ενώ διατηρεί και τις συστάσεις αμετάβλητες. Για τη Eurobank, η σύσταση είναι υπεραπόδοση (overweight) και τιμή-στόχος στο 0,7 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα, η σύσταση είναι υπεραπόδοση και τιμή-στόχος στο 1,9 ευρώ, για την Alpha BankΑΛΦΑ +4,37%, η σύσταση είναι υπεραπόδοση και τιμή-στόχος στο 1,10 ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η σύσταση είναι ουδέτερη (neutral) και τιμή-στόχος στο 1,80 ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν σημαντική υποαπόδοση των τραπεζών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (CEEMEA Banks) και κινούνται περισσότερο σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι οι μετοχές προεξοφλούν αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) 3%, στο μισό των προ-πανδημικών επιπέδων και 2% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της αγοράς και των άλλων αναλυτών.

 

Share This