Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές να κινηθούν με ταχύτητα, ώστε να είναι διαθέσιμα έως την 1η Ιουνίου ευρωπαϊκά κονδύλια 500 δισ. ευρώ.  Έκκληση για ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, που θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι η επίδειξη αλληλεγγύης προς τους εταίρους θα είναι και προς όφελος της Γερμανίας.

«Ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα θα μπορούσε να στηρίξει την ανάκαμψη για την επόμενη διετία και θα εργασθούμε γι’ αυτό», ανέφερε η κ. Μέρκελ σε ομιλία της στην Κάτω Βουλή του γερμανικού Κοινοβουλίου. «Θέλουμε να ενεργήσουμε με ταχύτητα στην Ευρώπη και φυσικά χρειαζόμαστε εργαλεία ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης σε όλες τις χώρες-μελη», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές να κινηθούν με ταχύτητα, ώστε να είναι διαθέσιμα έως την 1η Ιουνίου ευρωπαϊκά κονδύλια 500 δισ. ευρώ.

Η εισήγηση της κ. Μέρκελ στη γερμανική Βουλή έγινε εν όψει της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών, όπου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα αντιμετώπισης της κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η κοινή έκδοση χρέους -μια πρόταση που υποστηρίζουν Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία αλλά και η Ελλάδα- δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή, καθώς θα προϋπέθετε αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες για την εκχώρηση σχετικών εξουσιών στην Ε.Ε.

Παρότι υπάρχει πολιτική βούληση, «θα ήταν χρονοβόρος διαδικασία(μια απόφαση για κοινά ευρω-ομόλογα) που δεν θα βοηθούσε κανέναν υπό τις παρούσες συνθήκες»,  σημείωσε η κ. Μέρκελ.

«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, στο πνεύμα της αλληλεγύης και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, να συνεισφέρουμε περισσότερα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

 

 

 

 

 

 

 

Share This