Ένα πλάνο που μπορεί να κινητοποιήσει πόρους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ επεξεργάστηκε η Κομισιόν για τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 αλλά και ένα νέο fund το οποίο αποκαλείται «Εργαλείο Ανάκαμψης» θα χρησιμοποιηθούν για να στηριχθεί η οικονομία.

Με βάση την πρόταση, η Κομισιόν θα δανειστεί 320 δισ. ευρώ από τις αγορές και μετά θα δανείσει περίπου το 50% του ποσού στις κυβερνήσεις. Ο υπόλοιπος δανεισμός θα είναι μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα εξοφληθεί από τις κυβερνήσεις μετά το 2027 και μακροπρόθεσμα ή θα εξοφληθεί μέσω μελλοντικών εσόδων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως από νέα φορολογία.

Κάποια χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν ως επιχορήγηση στα κράτη-μέλη.

Θα υπάρξουν επιπλέον 200 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό σε μια διευκολυντική γραμμή «ανάκαμψης» και επιπλέον 50 δισ. ευρώ από τα κονδύλια συνοχής, τα οποία θα διατεθούν εμπροσθοβαρώς για να ξοδευτούν το 2021-22.

Σύμφωνα με το έγγραφο οι ηγέτες θα μπορούσαν να υιοθετήσουν τα νομικά κείμενα για το σχέδιο τον Ιούνιο ώστε το «Εργαλείο Ανάκαμψης» και ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να ξεκινήσουν το 2021.

 

 

Share This