Η Ιταλία στοχεύει σε έλλειμμα προϋπολογισμού ύψους 10,4% του ΑΕΠ της φέτος, ενώ αναμένει αύξηση του δημοσίου χρέους της στο 155,7% του ΑΕΠ, σύμφωνα με προσχέδιο προβλέψεων που έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Το Οικονομικό και Χρηματοπιστωτικό Έγγραφο, που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, αντανακλά το τεράστιο πλήγμα που δέχεται η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού πέρυσι είχε διαμορφωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, ενώ το χρέος ανέρχονταν σε 134,8% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως ο στόχος για το χρέος φέτος θα είναι ο υψηλότερος στην μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας, ενώ την τελευταία φορά που η Ρώμη εμφάνισε διψήφιο έλλειμμα ήταν στις αρχές τις δεκαετίας του 1990.

Το προσχέδιο του εγγράφου προβλέπει επίσης ύφεση 8% φέτος, στο σενάριο που δεν αλλάζει η πολιτική της κυβέρνησης, ενώ στην εκτίμηση δεν περιλαμβάνεται η επίπτωση του πακέτου τόνωσης που αναμένεται να εγκριθεί από την κυβέρνηση αυτόν τον μήνα.

 

Share This