Η Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 5,5% αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων στις επόμενες συνεδριάσεις. Πρόκειται για την έβδομη διαδοχική μείωση επιτοκίων από την τράπεζα σε διάστημα ενός χρόνου.

Η εξάπλωση της πανδημίας και η ιστορική πτώση των τιμών του πετρελαίου δημιουργούν πρωτοφανείς απειλές για τη ρωσική οικονομία, με την Κεντρική Τράπεζα να μειώνει και τις οικονομικές της προβλέψεις. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4% έως 6% το 2020 και θα ανακάμψει με ρυθμό από 2,8% έως 4,8% το 2021 και από 1,5% έως 3,5% το 2022.

Όπως αναφέρει το CNBC επικαλούμενο την ανακοίνωση της τράπεζας «Η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εύρος και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ρωσίας για να μετριαστούν οι συνέπειες της πανδημίας».

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, η Ρωσία είχε επιβεβαιώσει περισσότερα από 65.000 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει στο CNBC τις προηγούμενες μέρες ότι η χώρα, και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αντιμετωπίζουν μια «πολύ προβληματική» κατάσταση.

Η Τράπεζα της Ρωσίας αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 3,8% και 4,8% για το 2020. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί στο 3,1% από το 2,5% τον Μάρτιο. Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει ότι η αποπληθωριστική πίεση από την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας αντιστάθμισε τους πληθωριστικούς παράγοντες όπως είναι η πτώση των τιμών του πετρελαίου.

 

 

Share This