Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών συμφώνησαν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι απαραίτητο να υπάρξει, ωστόσο διαφώνησαν στις λεπτομέρειες που συνήθως είναι και οι πιο σημαντικές. Αναπάντητα προς το παρόν παραμένουν τα ζητήματα της χρηματοδότησής του, της δυναμικότητας του, του σκοπού για τον οποίο θα δαπανά τα διαθέσιμά του και μέχρι πότε θα λειτουργήσει.

Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27. Κοινή τους διαφωνία η οποία εκφράστηκε έντονα από την Αυστρία, Δανία, Σουηδία και την Ολλανδία, είναι η χορήγηση βοήθειας μέσω επιχορηγήσεων.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι είναι έτοιμη να στηρίξει ένα τεράστιο πακέτο τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει το σχέδιο διάσωσης των 540 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο καταρτίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup, πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ισπανός ομόλογός του Πέδρο Σάντσεθ επέμειναν ότι οποιαδήποτε βοήθεια θα πρέπει να έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων, τα οποία θα ενίσχυαν απλώς στο χρέος των κρατών μελών. Σύμφωνα με αξιωματούχους ο Σάντσεθ είπε ότι οι επιχορηγήσεις θα αποφύγουν την υπερβολική επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον ιό και θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η Κομισιόν θα πρέπει να στοχεύσει στην έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα πρέπει να είναι ύψους 1,5 τρισ ευρώ και να δίνει επιχορηγήσεις από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «πολιτική έκτακτη ανάγκη».

Η Σουηδία φαίνεται ότι πλέον ηγείται του στρατοπέδου των «συντηρητικών», οι οποίοι τάσσονται κατά της αύξησης του πακέτου στήριξης.

 

Share This