Ίσως και στην αρχή της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευτεί η εγκύκλιος για τον τρόπο υποβολής της ΑΠΔ αρχικά για τον Μάρτιο.

Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων 

Η ξεχωριστή ΑΠΔ για το διάστημα αναστολής εργασίας

Η λύση η οποία προκρίνεται είναι αυτή της ξεχωριστής ΑΠΔ με τύπο ΑΠΔ = 7. Θα πρόκειται στην ουσία για μια ξεχωριστή ΑΠΔ (όπως π.χ. ο τύπος ΑΠΔ = 4 που αφορά την συμπληρωματική) που θα εξάγεται αυτοματοποιημένα από όλα τα συστήματα μισθοδοσίας. Αυτή η λύση προωθείται για να υπάρξει ασφαλής διαχωρισμός αυτών των εισφορών από την καρτέλα του εργοδότη καθώς επί της ουσίας, αυτές οι αποδοχές και κυρίως οι εισφορές δεν έχουν καμία σχέση με τον εργοδότη. Με τη λύση αυτή, ίσως τελικά απλοποιηθούν περαιτέρω θέματα όπως ο μη υπολογισμός φόρου, η εξαίρεση αυτής της έξτρα μισθοδοσίας από λοιπά έντυπα όπως βεβαιώσεις αποδοχών, λογιστικά άρθρα κ.λ.π. ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα διευκολύνει και τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα για το διάστημα αναστολής.

Βέβαια η συγκεκριμένη λύση, συνεπάγεται και μια επιπλέον μισθοδοσία (εικονική) η οποία θα πρέπει να είναι και απαλλαγμένη φορολογικά η οποία ωστόσο θα έχει βέβαια όλα τα απαραίτητα στοιχεία όπως:

 • Ημέρες Ασφάλισης αναστολής
 • Αποδοχές διαστήματος αναστολής
 • Εισφορές διαστήματος αναστολής

Να σημειώσω εδώ, ότι αν τελικά εφαρμοστεί αυτή η λύση, αποφεύγεται και ταλαιπωρία σε όσους ήδη έχουν υποβάλλει την κανονική ΑΠΔ καθώς αυτή δεν θα χρειαστεί καμία διόρθωση ή τροποποίηση και αυτό σίγουρα αποτελεί μια θετική εξέλιξη για πολλούς συναδέλφους. Επίσης με αυτή τη λύση παρέχεται και η δυνατότητα ξεχωριστών υποβολών, κάτι που σημαίνει ότι όποιοι επιθυμούν, θα μπορούν άμεσα να στείλουν την κανονική ΑΠΔ χωρίς πρόβλημα.

Το πρόβλημα με τις ημέρες ασφάλισης

Επικοινωνώντας και προσωπικά με στέλεχος του ΕΦΚΑ εξήγησα επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν 3 δεδομένα.

 1. Θα πρέπει να υπάρξει πεδίο με την ημερομηνία έναρξης της αναστολής κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό και μάλλον θα εφαρμοστεί.
 2. Υπάρχει κίνδυνος λανθασμένων συνολικών ημερών ασφάλισης ιδίως για την επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση και σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αν και προσωπική μου άποψη είναι ότι για το θέμα δεν ευθύνεται ο ΕΦΚΑ και η ΑΠΔ αλλά η ξεκάθαρα λανθασμένη προσέγγιση του θέματος από το Υπουργείο Εργασίας.
 3. Θα υπάρξουν σημαντικές διαφορές με μειωμένες ημέρες ασφάλισης μέσα στον Μάρτιο για τις περιπτώσεις με τις πληττόμενες επιχειρήσεις όπου το πραγματικό γεγονός της αναστολής εργασίας των εργαζομένων δεν είναι ίδιο με την ημερομηνία υποβολής της αναστολής που σύμφωνα με το υπουργείο θεωρείται και η ημερομηνία έναρξης της αναστολής αυτών των εργαζομένων. Εδώ πέραν του παρόμοιου προβλήματος με αυτό της περίπτωσης 2, θα πρέπει να υπάρξει και διαφορετική αντιμετώπιση σε μελλοντικούς ελέγχους που θα γίνουν από κλιμάκια του Ε.Φ.Κ.Α. κάτι για το οποίο λάβαμε την απάντηση ότι όντως δεν θα υπάρξει κανένας μελλοντικός καταλογισμός ημερών ασφάλισης όπου βρεθούν αυτές μειωμένες για αυτό το διάστημα.

Ας δούμε όμως 2 παραδείγματα που έχει και ασυμφωνία της πραγματικής με την δηλωμένη αναστολή αλλά και μειωμένες ή αυξημένες ημέρες ασφάλισης

Παράδειγμα 1ο: Καθηγητής σε φροντιστήριο που έκλεισε στις 11 Μαρτίου:

 • Ασφαλιστικές Ημέρες πραγματικής εργασίας = 8
 • Ασφαλιστικές Ημέρες αναστολής εργασίας (από 15 Μαρτίου υποχρεωτικά)= 13
 • Σύνολο Ημερών Ασφάλισης = 21 αντί για 25

Σημ: σε αυτή την περίπτωση – δυστυχώς – ο εργαζόμενος θα λάβει λιγότερες αποδοχές για το Δώρο Πάσχα και όχι το σύνολο όπως είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Εργασίας. Για να λάβει ολόκληρο το Δώρο Πάσχα, θα πρέπει ο εργοδότης να τον πληρώσει (εικονικά) για το διάστημα από 11 έως 14 Μαρτίου κάτι που φυσικά δεν έχει καμία απολύτως λογική

Παράδειγμα 2ο: Ξενοδοχοϋπάλληλος συνεχούς λειτουργίας που έκλεισε στις 23 Μαρτίου:

 • Ασφαλιστικές Ημέρες πραγματικής εργασίας = 17
 • Ασφαλιστικές Ημέρες αναστολής εργασίας (από 15 Μαρτίου υποχρεωτικά)= 13
 • Σύνολο Ημερών Ασφάλισης = 30 αντί για 25

Η ξεχωριστή ΑΠΔ για την Άδεια Ειδικού Σκοπού που φαίνεται να απομακρύνεται …

Ίδια λύση προτάθηκε εξαρχής και για την ορθή απεικόνιση της αδείας ειδικού σκοπού. Στο τραπέζι έπεσε και η λύση με μια ξεχωριστή ΑΠΔ με τύπο 08 για να απεικονιστούν ΜΟΝΟ οι ημέρες για τις οποίες δεν θα έχει επιβάρυνση ο εργοδότης

Η επιστημονική ομάδα της Epsilon Net εξήγησε αναλυτικά σε όλους τους αρμόδιους ότι μια τέτοια «λύση» θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα σε λογιστές/φοροτεχνικούς με υποχρεώσεις επανυπολογισμών αλλά και επιπλέον όγκο με την εξτρά υποχρέωση για 3η ΑΠΔ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε κατανοητό όλο αυτό και η αρχικώς προτεινόμενη λύση φαίνεται να απομακρύνεται και να γίνεται προσπάθεια (κατόπιν και της δικής μας πρότασης) η αντιμετώπιση να γίνει μόνο από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και το έντυπο Ε11.1 όπου εκεί το μόνο που χρειάζεται είναι να προστεθεί μια στήλη με τις εισφορές ούτως ώστε να είναι απολύτως ελέγξιμη η διαδικασία και ο συμψηφισμός αποδοχών και εισφορών προς τον εργοδότη που ήδη έχει αποδώσει στον εργαζόμενο και το 1/3 της άδειας ειδικού σκοπού που το κόστος της βαρύνει εξ ολοκλήρου το κράτος.

Η παράταση της ΑΠΔ

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πρόκειται να δοθεί παράταση 15 (ίσως και 20) ημερών για την ΑΠΔ του Μαρτίου ΜΟΝΟ για κλεισμένες και πληττόμενες επιχειρήσεις.

Η αναμονή για την ΑΠΔ του Δώρου Πάσχα

Με την αναμενόμενη εγκύκλιο δεν αναμένεται καμία οδηγία για τον υπολογισμό της ΑΠΔ του Δώρου Πάσχα κάτι το οποίο προβλέπεται να γίνει αργότερα καθώς και εκεί απαιτείται ειδική διαχείριση για τον διαχωρισμό τόσο του ποσού που τελικά θα αποδώσει το κράτος στον κάθε εργαζόμενο όσο και των εισφορών που θα πρέπει να περαστούν στην ασφαλιστική καρτέλα του.

 

Share This