Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού έκανε νέα βουτιά, χάνοντας το 14%, εξαιτίας των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις δυνατότητες να κρατηθεί στοκ, την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να μειώνει δραστικά τη ζήτηση, παρότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες ετοιμάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους για να τονώσουν τις αγορές.

Η τιμή του βαρελιού του «light sweet crude» (WTI), είδους αμερικανικού αργού, υποχωρεί κατά 13,75% ή 2,33 δολ. και διαμορφώνεται στα 14,61 δολ/βαρέλι

Η τιμή του βαρελιού του μπρεντ Βόρειας Θάλασσας, αργού αναφοράς στις διεθνείς αγορές, υποχωρεί κατά 5,22% ή 1,12 δολ. στα 20,31 δολ/βαρέλι.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψαν το τρίτο κατά σειρά πτωτικό επταήμερο ενώ σημείωσε απώλειες τις 8 από τις 9 τελευταίες εβδομάδες, με το μπρμετ να χάνει 24% και το WTI 7%.

Οι τιμές του αργού έχουν καταρρεύσει, εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης που οφείλεται στους περιορισμούς των μετακινήσεων απ’ άκρου σ’ άκρο του πλανήτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Προ ημερών, η τιμή του βαρελιού του WTI πέρασε ακόμη και σε αρνητικό έδαφος για δύο συνεδριάσεις, την περασμένη εβδομάδα, προτού ανακάμψει, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να ξανασυμβεί.

Η κυριότερη τρέχουσα ανησυχία αφορά τη χωρητικότητα των αποθηκευτικών υποδομών, ειδικά στις ΗΠΑ, που δεν έχουν τη δυναμικότητα να αντιμετωπίσουν την πλεονάζουσα προσφορά.

«Η ανησυχία για την αύξηση των παγκόσμιων στοκ, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου η πανδημία του κορωνοϊού βαραίνει στην κατανάλωση καυσίμων, ασκεί πίεση στις τιμές του πετρελαίου», εκτίμησε ο Κιμ Κουανγκρέ, αναλυτής ειδικευμένος στην αγορά πρώτων υλών στη Samsung Futures Inc., μιλώντας στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την δυναμικότητα των υποδομών αποθήκευσης διέγραψαν την όποια ανακούφιση για τη μείωση της παραγωγής από ορισμένες χώρες, όπως το Κουβέιτ ή η Αλγερία.

Οι βασικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ και εταίροι τους συμφώνησαν νωρίτερα τον Απρίλιο να μειώσουν κατά περίπου δέκα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα την παραγωγή τους από τον Μάιο.

Η συμφωνία αυτή εξάλλου – θεωρητικά, τουλάχιστον – σηματοδότησε ταυτόχρονα το τέλος του πολέμου τιμών της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι θετικές ενδείξεις στον αγώνα εναντίον της πανδημίας, όπως τα σχέδια που ανακοινώνονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας, από την Ιταλία ως τη Νέα Υόρκη, καθώς και η κάμψη του δείκτη θνητότητας στις χώρες που υφίστανται τα πιο βαριά πλήγματα, απέτρεψαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Ωστόσο, η υπεραφθονία αναμένεται να δοκιμάσει τα όρια της αποθηκευτικής ικανότητας ακόμη και εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, σύμφωνα με την Goldman Sachs, με τους traders, τα διυλιστήρια και τους παρόχους υποδομών να αναζητούν νέους τρόπους να αποθηκεύσουν αργό, όπως για παράδειγμα σε μικρές φορτηγίδες γύρω από τον ευρωπαϊκό κόμβο συναλλαγών πετρελαίου και σε αγωγούς. Ο κόμβος του Cushing της Οκλαχόμα, το σημείο παράδοσης των futures αμερικανικού αργού, γεμίζει γρήγορα και εντείνει τις πιέσεις για την τιμή του αμερικανικού σημείου αναφοράς.

 

 

Share This