Στις 626 μονάδες «σκαρφάλωσε» ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο 3,26%, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. «Πονταρίσματα» στις τράπεζες και σημαντικά blue chips.

Η αναμονή της άρσης των περιοριστικών μέτρων, αρχής γενομένης από τις αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ενίσχυσε το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο, ιδιαίτερα για τις τραπεζικές μετοχές, επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να κινηθεί ανοδικά, μεγαλώνοντας την απόσταση από τις 600 μονάδες, καθώς έκλεισε στις 626,16 μονάδες με άνοδο 3,26%.

Παρότι η προσδοκία της σταδιακής απελευθέρωσης των οικονομιών από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορονοϊού έδωσε σήμερα σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, αλλά και στην Wall Street, ώθηση για να κινηθούν υψηλότερα, πρέπει να σημειωθεί ότι η επιφυλακτικότητα διατηρείται, καθώς οι υφεσιακές δυνάμεις που έχει απελευθερώσει η πανδημία είναι εξαιρετικά ισχυρές και δεν θα πρέπει να υποτιμώνται.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αυτή η επιφυλακτικότητα εκφράσθηκε κυρίως μέσα από τη χαμηλή συναλλακτική κινητικότητα, καθώς η αξία των συναλλαγών, στα 47,3 εκατ. ευρώ, δείχνει ότι η ανοδική κίνηση ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της συγκράτησης των πωλητών, παρά της ορμητικότητας των αγοραστών.

Ευνοούμενος κλάδος στη σημερινή συνεδρίαση ήταν αναμφίβολα ο τραπεζικός, με τα κέρδη του κλαδικού δείκτη να ξεπερνούν το 6% και την Alpha να έχει τα πρωτεία σε άνοδο και συναλλαγές, κερδίζοντας 7%, καθώς από τη σημερινή έκθεση της Bank of America, που γενικά ήταν δυσμενής για τις τράπεζες, ξεχώρισε η αναβάθμιση επενδυτικής σύστασης για τη μετοχή της Alpha σε «αγορά», λόγω της ελκυστικής της αποτίμησης.

Οι τραπεζικές μετοχές ευνοούνται από τη γενική αντίληψη των επενδυτών ότι ο μακροοικονομικός κίνδυνος περιορίζεται, καθώς η οικονομία επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα από την επόμενη εβδομάδα, ενώ υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι δεν θα χαθεί εντελώς η τουριστική σεζόν.

Επιπλέον, το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης Fitch, S&P και DBRS επιβεβαίωσαν με τις τελευταίες τους ανακοινώσεις ότι δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας προκάλεσε ανακούφιση στην αγορά, επιτρέποντας και στα ομόλογα σήμερα να «αναπνεύσουν», με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να πέφτει χαμηλότερα από το 2,20%.

Το στοίχημα της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα παίχθηκε, όμως και σε blue chips εκτός τραπεζικού κλάδου, όπως οι μετοχές του ΟΤΕ, της Τιτάν, της Μυτιληναίος και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που κινήθηκαν ανοδικά με σημαντική αξία συναλλαγών.

Η εικόνα της συνεδρίασης

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 626,16 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 3,26%, η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 48,002 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 34.798.924 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 3,49%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ποσοστό 2,34%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τιτάν (+7,67%), της Alpha Bank (+7,00%),της Εθνικής (+5,82%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+5,79%) και της Eurobank (+5,39%). Αντιθέτως, πτώση σημείωσε μόνο η μετοχή της Ελλάκτωρ (-1,92%).

Ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+6,02%) και των Κατασκευών (+5,60%), ενώ τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 10.260.227 και 9.567.046 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 6,653 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 5,645 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 90 μετοχές, 24 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Forthnet +19,33% και Αγροτικός Οίκος Σπύρου +18,64%, ενώ, τέλος, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Mermeren -6,32% και Q&R -4,81%.

 

 

 

 

Share This