Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Bank of America, ο κορονοϊός συμβάλει αισθητά στην καθυστέρηση της ομαλοποίησης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Βάσει των εκτιμήσεων της, η ύφεση στην ελληνική οικονομία φέτος αναμένεται να φτάσει το 7,5% και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη 9,8% το 2021.

Κατά συνέπεια, η τράπεζα μειώνει τις εκτιμήσεις για τα έσοδα, αυξάνει τις προβλέψεις και αυξάνει το κόστος των ιδίων κεφαλαίων (CoE) από το 2,7% έως το 12,7%-15% για τις ελληνικές τράπεζες. Επίσης θεωρεί πως η διαδικασία μείωσης των NPEs θα μεταφερθεί κατά ένα περίπου έτος, ενώ σημειώνει πως δεν θεωρεί ότι το βάρος της ενίσχυσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα αναγνωριστεί σε ένα μόνο έτος καθώς η διατήρηση της κερδοφορίας θα τεθεί σε προτεραιότητα για τον κλάδο. Προβλέπει η ομαλοποίηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoTE) να επιτυγχάνεται έως το 2023/2024 και μειώνει τις τιμές-στόχους που δίνει για τις μετοχές των τεσσάρων τραπεζών κατά περίπου 55% σε μέσο όρο.

Όπως τονίζει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποαποδώσει σημαντικά από τις αρχές του έτους (πτώση 65%) μεταξύ των τραπεζών στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής χάνοντας τα κέρδη του 2019. Εντούτοις, η BofA αναβαθμίζει τη σύσταση για την Alpha Bank σε Buy (από Neutral) για λόγους αποτίμησης και διατηρεί τις αξιολογήσεις για τις Eurobank (Buy), Εθνική Τράπεζα (underperform) και Τράπεζα Πειραιώς (underperform).

 

Share This