Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι από κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που έλαβαν το επίδομα των 800 ευρώ.

Γιάννης Καρούζος -Εργατολόγος 

Υπολογίζεται ότι μετά τις σημερινές πληρωμές, περίπου 792.000 εργαζόμενοι θα έχουν δει συνολικά τα ποσά του επιδόματος στους λογαριασμούς τους.

Το ποσό του επιδόματος των 800 ευρώ αντιστοιχεί σε διάστημα -αναστολής σύμβασης εργασίας- 45 ημερών, δηλαδή περί τα 533 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει πως όσοι «βγήκαν» σε αναστολή, για παράδειγμα, την 1η Απριλίου είναι καλυμμένοι με το επίδομα μέχρι και τις 15 Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ερώτημα είναι το τί θα συμβεί με τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στα πόστα τους και στο πόσο διαφυλαγμένοι είναι απέναντι σε απολύσεις και περικοπές μισθών.

Στη σχετική νομολογία, ωστόσο, υπάρχει πρόβλεψη για την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και συμβάσεων -επομένως, και για το επίδομα- μέχρι τις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να καλυφθεί το κενό που θα προκύψει, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση για να καλυφθούν όσοι εργαζόμενοι εξακολουθήσουν να είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Το ποσό του επιδόματος, ωστόσο, αυτή τη φορά αναμένεται να αφορά διάστημα 30 και όχι 45 ημερών και θα υπολογιστεί στα 530 ευρώ.

Αυτό το επίδομα αναμένεται να λάβουν εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή και τον Μάιο ή θα ανοίξουν προς το τέλος του επόμενου μήνα (λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους). Εξετάζεται αν στο μέτρο θα ενταχθούν και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές τον Μάιο λόγω των συνθηκών (όχι με κρατική εντολή).

Το επίδομα, ωστόσο, «κρύβει» και… παγίδες. Η πρώτη αφορά τους εργαζόμενους που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας στις 20 Απριλίου (ήταν η τελευταία προθεσμία). «Αυτοί οι εργαζόμενοι κανονικά επιστρέφουν στις 4 Ιουνίου. Αν αυτές οι επιχειρήσεις ανοίξουν νωρίτερα τί θα συμβεί; Θα κληθούν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν τμήμα του επιδόματος αναλογικά; Η δεν θα μπορούν να τους απασχολήσουν οι επιχειρήσεις τους, καθώς τους έχουν θέσει σε αναστολή;» διερωτάται ο Γιάννης Καρούζος.

Share This