Τι είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός για τις μετακινήσεις, τις συγκοινωνίες, τα μπαρ, τα καταστήματα και τις εκκλησίες – Από 6 ως 8 εβδομάδες η διαδικασία αποκλιμάκωσης που ξεκινά από 4 Μαΐου.

Η ισπανική κυβέρνηση όρισε σήμερα τον οδικό χάρτη της «σταδιακής» άρσης της καραντίνας στη χώρα, η οποία θα εφαρμοστεί σε τέσσερις «φάσεις», από τις 4 Μαΐου έως τα «τέλη Ιουνίου», όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η φάση της αποκλιμάκωσης προς τη νέα κανονικότητα θα διαρκέσει το λιγότερο έξι εβδομάδες» και «θέλουμε η μέγιστη διάρκεια να είναι οκτώ εβδομάδων για όλη την ισπανική επικράτεια», εξήγησε ο Σάντσεθ, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες σχετικά με τα διαφορετικά στάδια, η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Η διαδικασία άρσης των αυστηρών μέτρων θα ξεκινήσει την 4η Μαΐου και θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή σε συνάρτηση με παράγοντες, όπως τον ρυθμό διασποράς του ιού, τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών στις ΜΕΘ και τον τρόπο με τον οποίο οι κοινότητες θα συμμορφώνονται με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μεταξύ άλλων, ο Σάντσεθ ανέφερε πως δεν θα επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ των περιφερειών και/ή των νησιών της χώρας «μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης κανονικότητα». Επιπλέον, σημείωσε πως η καθολική χρήση μάσκας συστήνεται με κάθε τρόπο σε δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ τα μπαρ, οι χώροι ευεξίας και οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν με περιορισμένη χωρητικότητα. «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε κάθε μέλη των οικογενειών από τον ιό, ωστόσο οι άνω των 65 θα έχουν κάποιες ξεχωριστές ώρες κατά τις οποίες θα μπορούν να ψωνίζουν» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά και τα εργσιακά, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανέφερε πως ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι τεράστιος για τη χώρα, ενώ σημείωσε πως η μέθοδος της τηλε-εργασίας θα είναι η προτιμώμενη μέχρι και την τρίτη φάση αποκλιμάκωσης.

 

 

Share This