Ανοδικά κινείται ο Dow Jones για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη τη προσοχή τους στη συνεδρίαση της Fed. Κάτω από τα 13 δολ. παραμένει το πετρέλαιο. Συγκρατημένη αισιοδοξία δείχνουν οι επενδυτές στη Wall Street ενόψει της επανεκκίνησης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και της συνεδρίασης της Fed. Περίπου δώδεκα πολιτείες ξεκίνησαν μια προσεκτική έξοδο από το lockdown και μια επανεκκίνηση της οικονομίας, ενθαρρυμένες από μια επιβράδυνση των κρουσμάτων και του αριθμού των θανάτων. Τα εστιατόρια ξανάνοιξαν χθες, Δευτέρα, στην Τζόρτζια (νοτιοανατολικές ΗΠΑ). Στο Τέξας, τα εστιατόρια, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν από την Παρασκευή, στο 25% της δυναμικότητάς τους.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, αντίθετα, τα μέτρα περιορισμού θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 15 Μαΐου, μια απόφαση που εγκρίνει η συντριπτική πλειονότητα του τοπικού πληθυσμού (87%). Στη συνέχεια, «θα πρέπει να είμαστε έξυπνοι», προειδοποίησε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

«Θέλουμε οι πολιτείες να το κάνουν το ταχύτερο δυνατό όμως με πλήρη ασφάλεια», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, ελπίζοντας να δει πολλά σχολεία να ξανανοίγουν πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Λίγο μετά τις 17:30 ώρα Ελλάδας ο Dow Jones καταγράφει κέρδη +0,69% στις 24.299 μονάδες, ο Nasdaq έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο και υποχωρεί κατά -0,24% στις 8.709 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο +0,47% στις 2.892 μονάδες.

Η προσοχή των Αμερικανών επενδυτών είναι στραμμένη στη Fed, η οποία, όπως έκανε γνωστό, σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εκδίδουν πολιτείες και πόλεις της χώρας. Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της, αύριο Τετάρτη, ο Τζερόμ Πάουελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Μαρτίου η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν ενώ πραγματοποίησε αύξηση κατά 2 τρισ. δολαρίων στον ισολογισμό της μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Στο ταμπλό, η μετοχή της 3M καταγράφει σημαντική άνοδο, ύψους +4,8% στα 161 δολάρια, αφού ανακοίνωσε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Ακομα, η μετοχή της Boeing καταγράφει άνοδο 6%, τη μεγαλύτερη στον βιομηχανικό δείκτη.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο, μετά τη χθεσινή «βουτιά» του, παραμένει κάτω από τα 13 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο περίπου 1% στα 12,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση -0,54%, στα 1.714 δολάρια ανά ουγγιά. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο συνεχίζει αρνητικά έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας, ενώ η ισοτιμία του με το ευρώ βρίσκεται στο επίπεδο του 1,085 δολ./ευρώ, ενώ, τέλος, στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί 2 μονάδες βάσης, στο 0,63%.

 

 

 

 

 

Share This