Πάνω από επτά εβδομάδες μετά την επιβολή ενός από τα πιο αυστηρά lockdowns της Ευρώπης, επιτέλους άρχισε να διοχετεύεται χρήμα στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την παράλυση που προκάλεσε ο κορωνοϊός στην οικονομία.

Σε μια ειρωνεία της τύχης, η οικονομική βοήθεια άρχισε να καταφθάνει αμέσως μόλις ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε τη μερική άρση των μέτρων περιορισμού από τις 4 Μαΐου.

Ωστόσο, η καθυστέρηση της χορήγησης χρημάτων σε εταιρείες και νοικοκυριά ενέχει τον κίνδυνο να επιδεινώσει τον αντίκτυπο σε μια οικονομία που ήταν ήδη αδύναμη και πριν την πανδημία.

Τη Δευτέρα, η UniCredit ανακοίνωσε ότι το Pastificio Di Martino, ένα εργοστάσιο ζυμαρικών κοντά στη Νάπολη που ιδρύθηκε το 1912 θα λάβει δάνειο 10 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να απορροφήσει το σοκ του ιού και να μη βουλιάξει. Το δάνειο υποστηρίζεται από τη Sace, τον ιταλικό οργανισμό εξαγωγικών πιστώσεων, και αποτελεί μέρος ενός πακέτου πιστωτικών εγγυήσεων που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο, οι οποίες αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία του κυβερνητικού σχεδίου τόνωσης.

Ενώ τα περισσότερα μέτρα ανακούφισης εγκρίθηκαν στα μέσα Μαρτίου, οι διαδικασίες για επεξεργασία των αιτημάτων ουσιαστικά ξεκίνησε τον Απρίλιο.

Έκτοτε, οι τράπεζες και οι δημόσιες αρχές πλημμύρισαν από αιτήματα για διάφορα είδη βοήθειας, από κουπόνια φύλαξης παιδιών έως επιταγές για ελεύθερους επαγγελματίες και επαγγελματίες που σταματήσαν τις δραστηριότητές τους μετά το lockdown. Αναλυτικά υποβλήθηκαν:

– Από τις 17 Απριλίου είχαν ληφθεί 1,3 εκατομμύρια αιτήσεις για αναστολή πληρωμών δανείων και ενυπόθηκων δανείων, αξίας περίπου 140 δισεκατομμυρίων ευρώ

-22.480 αιτήσεις για κρατικά δάνεια από μικρές και μεσαίες εταιρείες, αξίας περίπου 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, επίσης από τις 17 Απριλίου

-Αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας για 6,1 εκατομμύρια εργαζόμενους
66.000 vouchers για φύλαξη παιδιών

-4,4 εκατομμύρια άτομα ζήτησαν την επιταγή 600 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επαγγελματίες μεταξύ 1-20 Απριλίου

-Έχουν γίνει αποδεκτές περίπου 3,2 εκατομμύρια από αυτές τις αιτήσεις και 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ πληρώνονται στις 17-23 Απριλίου

Πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια και καταστήματα λιανικής που έκλεισαν στις αρχές Μαρτίου και δεν θα τους επιτραπεί να ανοίξουν μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Μαΐου, μπορούν να ζητήσουν δάνειο 25.000 ευρώ εξ ολοκλήρου από το κράτος. Η Intesa Sanpaolo SpA, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας με βάση την κεφαλαιοποίηση, ανέφερε ότι είχε λάβει 104.000 αιτήσεις, από τις οποίες κατάφερε να εγκρίνει μόνο 1.000.

Ορισμένες τράπεζες είναι επιφυλακτικές σε ό,τι άφορα την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης, παρά την κρατική εγγύηση, λόγω του κινδύνου νομικών επιπτώσεων, δήλωσε ο επικεφαλής διαρθρωτικής οικονομικής ανάλυσης της Τράπεζας της Ιταλίας, Φαμπρίτσιο Μπαλασόνε.

«Το ζήτημα απαιτεί εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ δύο αντιτιθέμενων προτεραιοτήτων», ανέφερε ο Μπαλασόνε. «Επιτάχυνση της ροής πόρων σε εταιρείες που τις χρειάζονται και προστασία του κράτους, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι επιστροφές δανείων με κρατική εγγύηση να μην εξοφληθούν».

 

 

Share This