Υπό πίεση βρίσκεται ο χρυσός κοντά στα 1.700 δολάρια ανά ουγκιά καθώς η όρεξη για ασφαλείς παραδείσους των επενδυτών φαίνεται να μειώνεται εν όψει και των σεναρίων χαλάρωσης των lockdown σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Επιπλέον, το κλίμα από τις επικείμενες ανακοινώσεις της αμερικανικής Fed αλλά και της ΕΚΤ φαίνεται ότι οδηγεί σε πτώση του χρυσού, καθώς δεν αναμένονται αποφάσεις που θα επηρεάσουν έντονα την αγορά.

Οι τιμή του χρυσού πέφτει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καθώς οι κυβερνήσεις κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ξαναζεσταθούν οι οικονομίες τους. Η Ιταλία, μία από τις χώρες που έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό από τον κορωνοϊό, προετοιμάζεται να ανοίξει την οικονομία της, κάτι που επεξεργάζεται και η Ισπανία και η Γαλλία, παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει «πολύ δρόμο ακόμα».

Ο χρυσός εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε υψηλό επτά ετών εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις ενέσεις ρευστότητας των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών με σκοπό να βοηθήσουν την ανάπτυξη, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναμένεται να κάνουν ανακοινώσεις για την χάραξη της πολιτικής τους, την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα.

«Η αγορά χρυσού βρίσκεται σε κατάσταση «βλέπονται και κάνοντας» ενόψει των συναντήσεων των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε ο Όλ Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank A / S. Αν και ένα εξασθενημένο δολάριο παρέχει κάποια υποστήριξη σήμερα, οι επενδυτές περιμένουν νέα σχέδια και, το πιο σημαντικό, μια επικείμενη έξοδο, πρόσθεσε.

Η τιμή του χρυσού (spot) υποχώρησε έως και 1,3%, βυθίζοντας το χρυσό κάτω από τα 1.700 δολ. μια επίδοση που μάζεψε αργότερα, λόγω της πτώσης του δολαρίου. Αυτή την ώρα βρίσκεται στο -0,3% και τα 1.708 δολάρια ανά ουγκιά στις συναλλαγές του Λονδίνου.

Οι παγκόσμιες συμμετοχές σε χρηματιστηριακά κεφάλαια που υποστηρίζονται από το χρυσό μειώθηκαν τη Δευτέρα μετά από 25 ημέρες καθαρών εισροών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

«Το κλίμα κινδύνου συνεχίζει να βελτιώνεται καθώς όλο και περισσότερες οικονομίες κάνουν σχέδια για να ανοίξουν σταδιακά τις επιχειρήσεις τους», δήλωσε ο Χάουϊ Λι, οικονομολόγος της Oversea-Chinese Banking Corp.

«Η Fed και η ΕΚΤ αναμένεται να κάνουν μικρές ανακοινώσεις σχετικά με την αγορά αυτή την εβδομάδα. Θα είναι πρόωρο να πιστεύουμε ότι το χειρότερο έχει τελειώσει, και για αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι οι τιμές του χρυσού μπορεί να συνεχίσουν να βλέπουν υποστήριξη».

Όσον αφορά τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το άργυρο σημείωσε μικρή πτώση, η πλατίνα μικρή διακύμανση, ενώ το παλλάδιο σημείωσε άνοδο.

 

 

Share This