Σύμφωνα με έρευνα του CNBC, η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να χρειαστεί ένα έως δύο χρόνια για να ανακάμψει πλήρως γεγονός που σημαίνει ότι η Federal Reserve και το Κογκρέσο, που έχουν ήδη δεσμεύσει κεφάλαια ιστορικού ύφους για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, θα πρέπει να διαθέσουν περισσότερα τρισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα CNBC Fed Survey, ο ισολογισμός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που ήδη βρίσκεται στο πρωτοφανές επίπεδο των 6,45 τρισ. δολαρίων, αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο στα 9,8 τρισ. δολάρια. Οι 36 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η αύξηση αυτή θα επέλθει έως το τέλος του τρέχοντος τριμήνου. Παράλληλα, προβλέπουν ότι το Κογκρέσο, που έχει ήδη δεσμεύσει περίπου 2,5 τρισ. δολάρια για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, θα χρειαστεί να προσθέσει στο παραπάνω ποσό επιπλέον 2 τρισ. δολάρια.

“Με την άνοδο της ανεργίας και την αύξηση των κλειστών επιχειρήσεων… οι προσδοκίες μιας απότομης ανάκαμψης εξανεμίζονται από την πολύ πιο ρεαλιστική προοπτική μιας πιο μακροπρόθεσμης διαρθρωτικής διαταραχής”, δήλωσε από την πλευρά της η Lindsey Piegza, επικεφαλής οικονομολόγος της Stifel.

Η πλειονότητα του 33% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η οικονομία δεν θα αποκατασταθεί πλήρως πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, το 19% πιστεύει ότι η οικονομία θα αποκατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους και ένα επιπλέον 19% πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη νωρίτερα, επικαλούμενοι ένα ευρύ φάσμα απόψεων σχετικά με την ταχύτητα και τη δύναμη της ανάκαμψης. “Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η παραγωγή και η κατανάλωση έχουν ανασταλεί σε μεγάλο βαθμό αλλά δεν έχουν χαθεί”, έγραψε ο Rob Morgan, διευθυντής στρατηγικής αγορών της US Energy Advisors. “Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι η οικονομία θα βιώσει μια ανάκαμψη σε σχήμα V ξεκινώντας από το τρίτο τρίμηνο του 2020”, πρόσθεσε.

 

 

Share This