Πρόκειται για το πρώτο αρνητικό τρίμηνο για την αμερικανική οικονομία μετά το α’ τρίμηνο του 2014, όταν είχε συρρικνωθεί 1,1% και παράλληλα το δεύτερο χειρότερο μετά το 8,4% που ήταν η υποχώρησή του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2008.
Η αρνητική πορεία αποδίδεται στη μεγάλη πτώση που σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες, με δεδομένο ότι η κατανάλωση αποτελεί το 67% του αμερικανικού ΑΕΠ, καθώς υποχώρησαν 7,6% με δεδομένο φυσικά ότι κατά τη διάρκεια του Μαρτίου σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων λιανικής είχαν διακόψει τη λειτουργία τους. Η αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 21%, εξαιτίας των υψηλών δαπανών ομοσπονδιακής κυβέρνησης και πολιτειακών κυβερνήσεων για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης ήταν το μέγεθος που κατόρθωσε να «σώσει» την αμερικανική οικονομία.
Παράλληλα οι εξαγωγές υποχώρησαν 8,7%, ενώ οι εισαγωγές κατά 15,3%, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου που εκδίδει τα στοιχεία στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ενδέχεται αυτά να μην απεικονίζουν πλήρως την πραγματική εικόνα της οικονομίας.