Τη λήψη μέτρων στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενόψει της διαφαινόμενης μη ομαλής λειτουργίας της τουριστικής περιόδου του 2020, με πιθανολογούμενη ακόμη και την μη λειτουργία ή μερική λειτουργία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ζήτησε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. Σημειώνει ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των εποχικώς λειτουργούντων ξενοδοχείων, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως άνεργοι, αλλά ως εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με απόφαση δημόσιας αρχής ή επιχειρήσεων, που επλήγησαν σοβαρά από την  πανδημία του νέου κορονοϊού.

Κατά συνέπεια- τονίζει- πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης των εργαζομένων ανάλογα αυτών που λήφθηκαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τις εκδοθείσες υπουργικές αποφάσεις που να προβλέπουν:

1) Καταβολή αποζημίωσης ειδικού  σκοπού στους εργαζόμενους για όσο διάστημα δεν απασχοληθούν από τους εργοδότες τους λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.

2) Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό της ασφαλιστικής δαπάνης  εργοδότη και εργαζομένου.

3) Έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας, πάγωμα δανειακών οφειλών και τραπεζικών απαιτήσεων.

4) Προστασία των θέσεων εργασίας για το έτος 2021 με βάση  την ανασταλείσα, ή όπως άλλως λειτουργούσα σύμβαση κατά την τουριστική περίοδο του 2020.

5) Εξειδίκευση μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στα ξενοδοχεία.

Το Σωματείο ζήτησε επίσης να ληφθούν τα ίδια μέτρα και για τα μέλη του που συμφώνησαν να απασχοληθούν για την τρέχουσα τουριστική περίοδο σε άλλο εργοδότη και όχι σε αυτόν που απασχολήθηκαν κατά την τουριστική περίοδο του 2019.

 

 

 

 

Share This