Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι η χρήση μάσκας «θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο για τον ιό, όχι για να μην κολλήσουμε αλλά για να μην μεταδόσιμε τον ιό».  Ο καθηγητής – λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε γιατί η χρήση της προστατευτικής μάσκας για τον κορωνοϊό είναι τώρα απαραίτητη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής-λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε σήμερα δέκα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, έκανε ειδική αναφορά στη μετάβαση της χώρας στην επόμενη φάση της κρίσης με τη νόσο Covid-19, στη φάση της κανονικότητας και της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Εξ ου και μίλησε για τη χρήση της προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος και εξήγησε γιατί τώρα το υπουργείο Υγείας την επιβάλλει υποχρεωτικά σε συγκεκριμένους χώρους.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι εμείς γλιτώσαμε από το κακό όχι χωρίς τραυματισμούς και όχι χωρίς απώλειες. Μίλησε για ψύχραιμη αλλά εξαιρετικά δύσκολο να υιοθετηθεί στάση. Τόνισε ακόμα για τα μέτρα προστασίας και τη χρήση μάσκας ίσως να φαίνεται παράλογο ότι τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι και πριν από λίγο καιρό αλλιώς. «Τότε ήμασταν σε ένα απαγορευτικό», είπε χαρακτηριστικά. «Και το απαγορευτικό ήταν τότε αρκετό. Τώρα, όμως οι συνθήκες είναι άλλες. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και οι οργανισμοί στηρίζουν την στρατηγική μας. Σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία. Τώρα είπε που θα υπάρχει συγχρωτισμός θα είναι ο χορός της αβεβαιότητας με την πρακτική λογική», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι η χρήση μάσκας «θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο για τον ιό, όχι για να μην κολλήσουμε αλλά για να μην μεταδόσιμε τον ιό».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ακόμα ότι δεν μιλάμε για ιατρική μάσκα αλλά για μια απλή μάσκα που θα μπορεί να κατασκευαστεί και στο σπίτι με απλά υλικά. Είπε ακόμα ότι έχει σημασία πως θα την πιάνουμε και όχι από μπροστά. Τα μέτρα φυσικής απόστασης και υγιεινής των χεριών είναι τα πιο βασικά και αυτά μας έβγαλαν από αυτή την κατάσταση.

Τέλος, ανέφερε ότι τα παιδιά συνήθως μολύνονται στο οικογενειακό περιβάλλον και είναι ασυνήθιστη η μετάδοση κορωνοϊού από ενήλικα σε παιδί. Τόνισε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα.

 

 

 

Share This